Hur formulerar man ett testamente till fördel för sitt särkullbarn?

2017-11-30 i Testamente
FRÅGA
Hur testamenterar man bäst med särkullbarn?Jag är man. Har en dotter 12 år boende 100% hos oss. Hennes mamma måste aldrig få tillgång till hennes pengar pga att hon är alkoholist.Jag har en sambo och vi har ett gemensamt barn 3 år.Jag vill att vid min bortgång min sambo ska få disponera min dotters arv i form av ägande i bostadsrätt tills hon blir 25. Samt använda något av mitt arv till hennes utbildning och allmänna omkostnader.Hur skriver man detta?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar hur man bäst formulerar ett testamente till fördel för ditt särkullbarn.

Det går fint att ordna som du har tänkt det. Med ett testamente kan du reglera hur dina tillgångar ska fördelas, och när de ska bli det. Om du inte är gift med din 12-åriga dotters mamma så har hon ingen rätt till dina pengar när du dör. Men om du är orolig för att hon tar över det din dotter ärver av dig är ett testamente likt det du pratar om en bra utgångspunkt.

Exakt hur man formulerar ett testamente måste någon av våra jurister på vår juristbyrå hjälpa dig med. De kan sitta med dig och utreda exakt vad som bör stå så att inget oväntat händer eller något viktigt missas. Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna Wetterin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2971)
2021-11-27 Vem kan göra anspråk på ett testamente?
2021-11-27 Vittnen och testamente
2021-11-24 Tolkning av testamente
2021-11-24 Kan efterlevande make testamentera bort den först avlidnes egendom?

Alla besvarade frågor (97358)