Hur formulerar man ett testamente till fördel för sitt särkullbarn?

Hur testamenterar man bäst med särkullbarn?

Jag är man. Har en dotter 12 år boende 100% hos oss. Hennes mamma måste aldrig få tillgång till hennes pengar pga att hon är alkoholist.

Jag har en sambo och vi har ett gemensamt barn 3 år.

Jag vill att vid min bortgång min sambo ska få disponera min dotters arv i form av ägande i bostadsrätt tills hon blir 25. Samt använda något av mitt arv till hennes utbildning och allmänna omkostnader.

Hur skriver man detta?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar hur man bäst formulerar ett testamente till fördel för ditt särkullbarn.

Det går fint att ordna som du har tänkt det. Med ett testamente kan du reglera hur dina tillgångar ska fördelas, och när de ska bli det. Om du inte är gift med din 12-åriga dotters mamma så har hon ingen rätt till dina pengar när du dör. Men om du är orolig för att hon tar över det din dotter ärver av dig är ett testamente likt det du pratar om en bra utgångspunkt.

Exakt hur man formulerar ett testamente måste någon av våra jurister på vår juristbyrå hjälpa dig med. De kan sitta med dig och utreda exakt vad som bör stå så att inget oväntat händer eller något viktigt missas. Om du skulle vilja ha ytterligare hjälp av en jurist som kan hjälpa dig mer praktiskt vidare med detta kan du höra av dig till mig på sanna.wetterin@lawline.se så återkommer jag med information om konsultation med vår juristbyrå.

Vänliga hälsningar

Sanna Wetterin

Sanna WetterinRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Testamente? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning