Hur fördelas husets värde i en bodelning mellan sambos?

FRÅGA
Jag o min sambo ska separera o sälja vårt hus som vi äger 50/50. Han står på lagfarten o har tagit större lån än mig. Vad händer vid en bodelning? Får han mer av vinsten om han står på lagfarten och/eller har större lån? Jag har sökt svar på just detta men får inget tydligt svar. Har jag rätt att dela vinsten med mitt ex på huset rakt av, alltså 50/50? Vi har inte skrivit ngt skuldebrev, ej heller något annat avtal. Tacksam för tydligt svar!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om bodelning mellan sambos finns i Sambolagen (SL).

Eftersom du inte skriver något om ett samboavtal mellan er antar jag att sådant inte finns.

Vad som ska ske med er bostad beror mycket på i vilket syfte den införskaffades. Eftersom ni båda verkar ha betalat bostaden kommer jag utgå från att ni har köpt den tillsammans. Förutsatt ni köpte den för ert gemensamma bruk, för att bo där tillsammans som sambos, ska bostaden anses vara samboegendom (SL 3§). Efter att era skulder dragits av ska bostadens värde delas lika mellan samborna i bodelningen (SL 13§). Det gäller oavsett vem som stått för mest på lånet eller som betalat mest på köpeskillingen. Som huvudregel ska alltså du få ut hälften av det värdet som finns kvar i ert hus efter att skulderna dragits av.

Tänk på att detta bara gäller om er bostad är samboegendom. Om den inte är samboegendom, exempelvis på grund av att den köptes innan ni blev sambos, kommer den inte ingå i bodelningen mellan er.

Jag hoppas du fick svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning,

Emelie Lövgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?