Hur fördelas ett arv om ena maken har ett särkullbarn?

2017-12-21 i Bodelning
FRÅGA
Jag hjälper min syster efter att maken dött och skulle vilja veta vad som gäller särkullsbarn.Makan och den döde maken var gifta och har ett barn tillsammans. Döde maken hade sedan tidigare äktenskap ett barn (särkullsbarn). Om vi antar att den döde efterlämnar 60 000:- skall då särkullsbarnet ärva 15 000:-Om särkullsbarnet avstår detta arv skall hen då ärva halva kvarlåtenskapen efter den efterlevande makan när hon dör eller endast de 15 000:- efter faderns död?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Det är Ärvdabalken som reglerar hur arv ska fördelas mellan arvingarna. I 1 kap 1 § Ärvdabalken står det att alla barn till den som har avlidit har rätt att ärva efter den som gått bort. Arvet består av laglotten som enligt 7 kap 1 § Ärvdabalken är hälften av kvarlåtenskapen. I fallet som du beskriver blir det alltså 30 000 (15 000 kr per barn).

Enligt 3 kap 1 § ärvdabalken tillfaller kvarlåtenskapen, dvs arvet, om personen var gift i första hand den efterlevande maken till den avlidne. Om den avlidne har ett barn som inte är den efterlevande makans, dvs ett särkullbarn, får den efterlevande makan endast den del av kvarlåtenskapen som tillhör särkullbarnet, i detta fall 15 000 kr, om särkullbarnet avstår sin rätt till arvet till förmån för den efterlevande makan enligt 3 kap 9 § ärvdabalken. Om särkullbarnet gör detta får även han/hon del av den efterlevande makans dödsbo när denne går bort. Men om särkullbarnet väljer att ta ut sin laglott i förtid, enligt 3 kap 1 § ärvdabalken, får inte särkullbarnet del i den efterlevande makans dödsbo.

Svaret på din fråga blir således att om särkullbarnet väljer att ta ut sin del av arvet ska hen få sina 15 000 kr och får då inte del i din systers kvarlåtenskap. Men om särkullbarnet väljer att avstå från sin laglott till förmån för din syster får hen del i din systers kvarlåtenskap. Gällande beloppet räknar man ut hur mycket de 15 000 kr har stigit i värde sedan den först avlidne makens död och särkullbarnet får då 15 000 kr plus den eventuella värdeökningen, 3 kap 4 § Ärvdabalken.

Särkullbarnet får alltså inte hälften av kvarlåtenskapen efter din syster utan bara arvet efter pappan plus en eventuell ökning av arvets värde.

Vänligen,

Simon Rydberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2918)
2021-12-01 Bodelning?
2021-11-30 Kan enskild egendom tillhöra två personer?
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?

Alla besvarade frågor (97612)