Hur får man veta vem som är pappa?

2017-07-04 i Faderskap
FRÅGA
Hejsan, min bror har sagt till mig innan han dog att hans äldsta dotter inte var hans. Vad kan man göra för att få veta det? Alla i vår familj vill veta det. Vad kan vi göra? Tack på förhand. Mvh lillebror.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Sverige genomgår en del pappor ett så kallad faderskapstest då ett barn föds. Detta för att konstatera vem som är pappa till barnet. Om ni inte redan har vänt er till Rättsmedicinalverket så kan ni dubbelkolla ifall någon faderskapsundersökning angående hans äldsta dotter har gjorts. I annat fall kan den personen som ni tror kan vara pappan genomgå ett faderskapstest, vilket isåfall kan verifiera eller utesluta faderskap.

Enligt 3 kap 5 § föräldrabalken har såväl barnet som modern rätt att väcka talan om fastställande av faderskap. Enligt 3 kap 9 § ska rätten se till att frågan om faderskap blir tillbörligen utrett. Detta innebär att ni även kan vända er till tingsrätten för att få saken utredd om det inte skulle lösa sig på annat sätt.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (359)
2021-07-26 Går det att säga upp faderskap och behöver man betala underhåll om barnet blir adopterat?
2021-07-18 Hävning av ett rättsligt faderskap för att kunna få tillgång till den riktiga faderns arv
2021-07-13 Gift kvinna får barn med annan man, arv och faderskap?
2021-07-11 Hävande av faderskap

Alla besvarade frågor (94276)