Hur får jag som hyresvärd gå tillväga när jag väljer hyresgäst?

2019-07-11 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej, Jag äger en stuga som många vill hyra. Om jag lägger ut en intresseanmälan och får 20st intressenter hur väljer jag då ut hyresgästen, får jag lotta? Anta att jag vill minska antal intresserade och tar en avgift på 10kr som alla får betala för att ha möjlighet att hyra. Jag får 10st intresserade gäller samma svar som frågan ovan eller förändrar detta hur jag får gå till väga?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad som gäller avseende hyresrätt regleras i hyreslagen (12 kap. jordabalken). Det finns ej reglerat i lag hur du som hyresvärd ska gå tillväga när du väljer hyresgäst. Utgångspunkten är alltså att du har rätt att välja vem du vill ha som hyresgäst efter dina egna kriterier. Dock kan diskrimineringslagen aktualiseras på din uthyrningsverksamhet om det sker utanför privat- och familjelivet (2 kap. 12 § 1 stycket 1 punkten diskrimineringslagen, DiskL). Det betyder enligt förarbetena att uthyrning av bostäder som stadigvarande verksamhet inte får ske efter diskriminerande kriterier såsom kön, trosuppfattning, ålder, etnicitet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning (1 kap. 4 § DiskL). Om det är så att uthyrningen avser din egen bostad eller är ett mer enstaka fall behöver du inte ta hänsyn till diskrimineringsförbudet.

Hoppas mitt svar har varit till vägledning. Har du fler frågor och funderingar är du varmt välkommen att återkomma med dessa till oss på Lawline.

Vänligen,

Cornelia Isacson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 058 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:44
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1428)
2019-09-23 Får hyresvärden gå in i min bostad?
2019-09-21 Vilka regler finns för lägenhetsbyte av hyresrätt
2019-09-15 Kan jag som "svart" hyresgäst få kompensation för att jag anmäler mitt hyresförhållande till den ursprungliga hyresvärden?
2019-09-12 Måste hyresvärden erbjuda ett nytt boende vid totalrenovering av lägenhet?

Alla besvarade frågor (73009)