Hur bestäms umgängesrätten?

2018-10-22 i Barnrätt
FRÅGA
Hej! Jag undrar om en förälder har rätt att ta alla julaftnar för att denne vill ha det så??? Min sambos ex har barnen alla dagar förutom varannan helg när barnen bor med oss. Har mamman mer rättigheter i detta fall för att pappan har barnen varannan helg eller vad är det som gäller här? Det borde väl vara så att man delar upp storhelger och semester? Mvh Charlotte Widell
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Barnens umgänge med din sambo fastställs antingen av domstol eller genom skriftligt avtal mellan föräldrarna som ska skickas in till socialnämnden för godkännande (6 kap. 15 a § föräldrabalken). Med detta sagt bör din sambo försöka komma överens med den andra föräldern om att ändra boendet på så sätt att din sambo får varannan julhelg. Efter detta är det enda kvarstående alternativet att ta tvisten till domstol.

När en domstol bestämmer om umgänge är barnens bästa avgörande (6 kap. 2 a § föräldrabalken). Vidare kommer domstolen i detta fall framför allt ta hänsyn till barnens behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6 kap. 2 a § andra stycket föräldrabalken). Hänsyn kommer även tas till barnens vilja med beaktande av deras ålder och mognad (6 kap. 2 a § tredje stycket föräldrabalken). Vad utgången i denna tvist skulle bli är inte säkert vilket är ett incitament för föräldrarna att komma överens genom ett skriftligt avtal som ska skickas in till socialnämnden.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Alexander Ekegård Ballin
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1139)
2019-03-23 Gäller muntligt umgängesavtal?
2019-03-21 Bonusförälders skyldigheter mot sambos barn efter giftermål
2019-03-20 Vårdnad om barn vid vårdnadshavares bortgång
2019-03-19 Kan jag bestämma vem som ska hämta/lämna barnen i skolan på pappans vecka?

Alla besvarade frågor (66982)