Hur beräknas hemvisttiden vid resa utomlands?

2017-11-08 i Migrationsrätt
FRÅGA
HEj!Jag har en en fråga angående medborgarskaps ansöka. Om Man har varit utomlands i cirka 10 månader ska det påverkar på hemvisttiden. Ska migrationsverket räknas av denna tid från hemvisten eller kan det räknas som avbryt i tiden. Om man har ansökt om medborgarskap i 2016 och de har nu börjat utreda den ska de räkna hemvisten som det senaste 5 år eller det räknas från första dagen man kommit till Sverige med uppehållstillstånd. Då har redan gått cirka 7 år sedan jag har kommit till Sverige med cirka 20 månader resor utomlands på olika tider. Så hur ska migrationsverket räkna det ?!Tack så mycket för er hjälp Med vänliga hälsningar
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att få svenskt medborgarskap krävs vanligtvis att man har bott stadigvarande i Sverige i fem år. Det finns undantag som gör att tiden kan vara kortare som t.ex. om du är flykting, är gift eller lever med någon som har svenskt medborgarskap.

Hemvisttiden ska vara sammanhängande. Hade du permanent uppehållstillstånd när du kom till Sverige så får du räkna tiden från och med den dagen du kom till Sverige. Annars räknar man hemvisttiden från den dagen du lämnade in ansökan om det uppehållstillstånd som blev beviljat.

Har man rest utomlands under hemvisttiden så kan det påverka. Har man varit på kortare resor som semester eller besök så påverkar detta inte hemvisttiden. Har du däremot varit borta längre än sex veckor på ett år så ska detta räknas av från hemvisttiden. Har du bosatt dig utomlands så avbryts tiden och börjar om nästa gång du bosätter dig i Sverige igen.

På Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer om hur hemvisttiden beräknas, den hittar du här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh,

Jesper Forsgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1223)
2021-09-10 Kan man få medborgarskap när man dömts till böter?
2021-09-07 Vad händer om ett barn hinner fylla 18 år under asylprocessen?
2021-09-06 Hur ska "skyndsamt" tolkas i 16 kan 4 § utlänningslagen?
2021-09-05 Har migrationsverket en tidsfrist för begäran om att avsluta ett ärende?

Alla besvarade frågor (95697)