Höja hyra för ny hyresgäst?

2017-06-27 i Hyresrätt
FRÅGA
Vi har sagt upp våran lägenhet och har då 3månaders uppsägning, vi vill flytta ut 1 månad tidigare och har hittat en lämplig hyrestagare, vilket va ok att hitta av hyresvärden.Han ville ha lägenheten men fick höra att hyran skulle höjas från 5895:- till 6700:- är det rätt av hyresvärden att göra en sådan höjning?
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar frågan som att hyresvärden har sagt att hyran kommer att höjas för den hyresgäst som flyttar in efter att ni har flyttat ut.

Hyresbeloppet bestäms på två olika sätt, antingen genom:

- att hyresvärden och den potentiella hyresgästen avtalar om hyresbeloppet eller

- att hyresavtalet innehåller en förhandlingsklausul enligt hyresförhandlingslagen och bestäms genom en överenskommelse mellan en hyresvärds- och hyresgästorganisation. (12:19 JB)

Den nya hyresgästen kommer att få ett annat hyresavtal än det ni har, vilket innebär att hyresvärden får höja hyran för den nya hyresgästen om det framgår av avtalet.

Med andra ord finns det inget hinder mot att er hyresvärd vill ha en högre hyra för en ny hyresgäst, även om det dessvärre blir till er nackdel genom att den potentiella hyresgästen tappar intresset.

Hoppas du fick svar på din fråga. Du är välkommen att ställa fler frågor om du har några!

Med vänliga hälsningar

Michelle Gaudin González
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2007)
2021-07-23 Är det tillåtet att vattna krukväxter på ens balkong i ett flerbostadshus?
2021-07-17 Hyresvärdens underhållskyldighet
2021-07-16 Vad får man göra om hyresgäst/inneboende lämnar kvar egendom i lägenheten efter avflyttning?
2021-07-13 Vårdplikt och underhållsplikt i hyresrätt

Alla besvarade frågor (94159)