Hjälp i fängelse?

2021-02-27 i Myndigheter
FRÅGA
Kan man få någon hjälp i fängelse? Om det är första gången man sitter?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Är man dömd till fängelse så får man planer för när man blir fri igen av frivården. Den planen som frivården gör kallas för verkställighetsplanering. I den planen kommer det bland annat att stå om den personens ekonomi, dennes liv och om varför han eller hon begår brott. I planen kommer den intagne tillsammans med frivården att undersöka om han eller hon har skulder, har någon utbildning, boende, har familj, missbrukar sprit eller droger.

Den intagne kommer tillsammans med sin kontaktperson i fängelset arbeta tillsammans för göra det som är viktigt för denne under den tid hon eller hon sitter i fängelset. Under perioden kan man till exempel göra upp planer med kronofogden om det finns skulder som behöver betalas och så vidare.

När den intagne kommit ut ur fängelset så kommer en övervakare under den första perioden kontrollera att han eller hon sköter sig, ge henne eller honom råd och stöd.

Om personen får någon mer hjälp när han eller hon blivit fri, så får denne det av myndigheter. Hur mycket hjälp en person får är individuellt, det beror bland annat på vad man själv gör. Är man exempelvis villig att ändra på sitt liv så får man oftast mer hjälp av myndigheter.

Om du har fler frågor så är du varmt välkommen att återvända till oss på Lawline!

Vänligen,

Sonja Najim
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Myndigheter (417)
2021-04-16 Byte av efternamn till ett äldre släktnamn
2021-04-16 Vad kan jag göra om en myndighet inte svarar?
2021-04-13 Kan en förvaltningsmyndighet ändra förvaltningsrättens beslut?
2021-04-09 Får förskolor lägga ut bilder och namn på barn på sociala medier?

Alla besvarade frågor (91260)