FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresrätt28/02/2018

Hemmavarande vuxet barn vägrar betala

Hej. Jag har 22 årigt barn hemmsboende som är timanställd inom kommunen. Hen vägrar betala hemma. Summan är låg, 3000kr för allt. Hen får ut minst det trippla varje månad, men tvärvägrar betala. Jag har inte råd att stå för allt, vad kan jag göra? Funderar på att gå vidare till KF. Jag tyvärr har hen vägrat skriva på ett kontrakt, så det är bara muntligt. Känner mig desperat. Hen får gärna bo kvar, så länge betalning sköts.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För det första kan konstateras att du inte är skyldig att låta ditt barn bo kvar hemma hos dig. Enligt 7 kap 1 § föräldrabalken är en förälder skyldig att svara för sitt barns underhåll till dess barnet fyller 18 eller har gått ut gymnasiet, och som allra längst tills barnet fyller 21. Då ditt barn är 22 år gammalt har underhållsskyldigheten upphört. Ditt barn bor alltså gratis hos dig utan att du har någon skyldighet att gå med på detta. Att det inte finns ett kontrakt mellan er ger inte ditt barn större rätt att bo kvar, utan det är du som bestämmer vem som får uppehålla sig i din bostad eller inte.

Det du kan göra i din situation är att be ditt barn skriva på ett hyreskontrakt och börja betala skälig hyra för boendet. Skulle hen inte gå med på detta och dessutom vägra flytta någon annanstans kan du kontakta Kronofogden för att få hjälp med avhysning enligt 3 § lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning. På kronofogdens hemsida kan du hitta blanketter och mer information.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga

Vänliga hälsningar

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?