Hemmagjord försvarsspray?

2019-12-26 i Övriga brott
FRÅGA
Hej, Jag och en kompis ska tillverka en försvarsspray av vår chilisås. Kan vår chilisås bli så stark att den klassas som pepparspray och kräver licens?Spray kommer användas i nödvärn eller matlagning...Trevlig jul.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det är en intressant fråga, och svår att besvara då den hamnar lite i en gråzon.

När det gäller pepparspray så hamnar vi i vapenlagen. Där står det att det som gäller skjutvapen även gäller för tårgasanordningar och andra till verkan och ändamål jämförliga anordningar. Där faller alltså pepparspray in, och även andra anordningar som har liknande verkan, ändamål och jämförliga anordningar.

Dessa kräver då alltså att man har licens för dem.

Sen finns det även andra sprayer, så kallade försvarsspray som man kan köpa online, för dessa så krävs det ingen licens.

Så när det gäller er "chilispray" så är det svårt att avgöra. Skulle ni ha den i tryckluftsburk, alltså som en pepparspray så finns det väl en risk att den skulle kunna klassas som en sådan anordning. Detta kräver väl då också att den är så pass stark/farlig att det skulle behövas licens.

Som sagt är det inte helt lätt att besvara denna fråga, det skulle snarare vara upp till en domstol att avgöra detta om ni ens skulle hamna där, och då är det ju ett brott mot vapenlagen där minimistraffet är böter och max 6 månader fängelse för ringa vapenbrott.

Hoppas ni i alla fall fick lite vägledning i er fråga så kan ni göra en egen bedömning.

God jul och gott nytt!

Mvh

Sean Persson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (808)
2020-07-31 Påstått sexualbrott och falsk tillvitelse
2020-07-31 Att bjuda personer under 20 års åldern?
2020-07-31 Är det olagligt för en 16-åring att ta med sig alkohol från Danmark till Sverige?
2020-07-31 Kan man köpa läkemedel från England efter de gått ur EU?

Alla besvarade frågor (82590)