Hävningsrätt enligt Köplagen

2017-11-30 i Köplagen
FRÅGA
Hej,Oleg heter och jag köpte en bil till mitt företag från en bilhandlare från Örebro Ömsa bil. Det är en 2006 Volvo Xc70 med automatlåda för 36000 kr. Bilen var annonserad som felfri och inte som reparationsobjekt. Jag provkörde bilen när den var kallt och automatlådan fungerade bra. Defekt på automatlådan döck up efter jag hämtade bilen och körde ca 40 km pga bilen blev varm och oljan i automatlådan blev varm också. Jag kontaktade bilhandlaren direkt och berättade om felet. Sen dagen efter lämnade jag bilen tillbaka. Bilhandlaren vägrar att återbetala pengarna och erbjuder mig 11000kr mindre än jag har betalat. Jag accepterar inte den erbjudanden och vill få hela summan tillbaka. Vad kan jag göra vidare?HälsningarOlegs Semasko
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med vill jag klargöra att det är Köplagen som är tillämplig då det gäller ett köp mellan två näringsidkare.

När det gäller köp mellan två näringsidkare har man inte samma skydd som en konsument har. Det föreligger en långtgående undersökningsplikt på köparen, se 20§ Köplagen . Det föreligger fel i varan om någon av omständigheterna i 17-19§ Köplagen passar in på ditt fall. Om det föreligger ett fel i varan har du rätt till hävning av köpet, 30§ Köplagen. Om ett köp hävs går prestationerna åter, vilket innebär att du lämnar tillbaka bilen och säljaren lämnar tillbaka hela köpeskillingen, 64§ 2 st Köplagen.

Upplys säljaren om de rättigheter du som köpare har enligt ovan. Om du skulle behöva ytterligare hjälp i ärendet är du varmt välkommen att boka en tid med en av våra jurister, det gör du här.

Med vänlig hälsning

Isabella Chorell
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1442)
2021-11-30 Får jag häva köpet på grund av försening?
2021-11-30 Risken för varan vid transport
2021-11-30 Uteblivna fälgar vid köp av bil m.m.
2021-11-29 Kan jag kräva att säljaren står för reparationen av en begagnad bil?

Alla besvarade frågor (97596)