Hävning av faderskapsbekräftelse och barnets rätt till umgänge därefter
Hej
Jag är på väg att skilja mig med min fru och vi har tre barn ihop, där ett utav barnen inte är mitt egna fast jag skrivit på faderskapsbeviset då vi inte var gifta. Hon har tidigare hotat med att se till att jag inte ska ha någon rätt att träffa detta barn då jag inte är den biologiska fadern till det. Vi har delad vårdnad på samtliga barn. Är det så att hon kan dra tillbaka faderskapsbeviset och se till att jag inte har någon rätt till henne?
tack på förhand
Lawline svarar
Hej och tack för att du ställt din fråga till oss på Lawline!
Hävning av faderskapsbekräftelse
Om du skrivit på en faderskapsbekräftelse och har fått delad vårdnad utgår jag från att formkraven i 1:4 Föräldrabalken (FB). Faderskapet kan bara hävas om det står helt klart att du inte är fader till barnet. Detta fastställs vanligtvis med DNA-test, 1:5 FB.
För att häva faderskapet ska talan väckas därom. Den som väcker talan ska ha talerätt, dvs. laglig rätt att vara part i målet. Det finns bestämmelser om hur faderskap ska hävas och vilka som är talerättsberättigade (mannen 3:1 1 st FB och barnet 3:2 FB) om det rör sig om faderskapspresumtion enligt 1:1 FB men däremot inte om hävning av faderskapsbekräftelse. Det framgår av praxis att modern saknar talerätt som självständig part, se exempelvis NJA 1984 s 319, men däremot kan modern företräda barnet som har talerätt (3:2 FB) i egenskap av förmyndare enligt 3:4 FB. Detta gäller vid hävning av faderskapspresumtion men torde även vid faderskapsbekräftelse vara fallet.
Väcker hon talan åt barnet kan det bli så att du förlorar din ställning som fader och därmed också som vårdnadshavare vilket gör att du skulle förlora den nämnda rätten till barnet.
Dina rättigheter och möjligheter om faderskapsbekräftelsen skulle hävas
Däremot, enligt 6:15 st. 3 FB har föräldern ansvar för se till att barnets behov av umgänge med någon annan som står det särskilt nära så långt möjligt tillgodoses.
Om föräldern (din snart ex-fru) inte ser till att behovet av umgänge tillgodoses så kan domstol besluta om umgänge mellan barnet och någon annan än en förälder, 6:15a st. 2 FB. Det är socialnämnden som för talan om sådant umgänge. Därför kan du kontakta socialnämnden i din kommun för mer vägledning om hon inte låter dig träffa barnet.
Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut rörande vårdnad, boende och umgänge enligt 6:2a FB och om du varit i detta barns liv, i egenskap av fader och pappa och ni haft en bra relation, så ser jag goda möjligheter till att domstolen skulle ge dig en generös umgängesrätt med barnet.
Jag hoppas att detta ger dig vägledning i din fråga och om du behöver mer hjälp är du välkommen att ställa en ny fråga här eller kontakta en av våra jurister.
Vänligen,