Hävdar arv av bil i god tro, har köpt hjul och registrerat bilen

FRÅGA
Hej! jag undrar om man kan få tillbaka lösöre som man köpt men lämnat kvar hos säljaren.A har köpt en bil i befintligt skick samt direkt betalat för bilen (20 000kr) och sedan kommit överens med säljaren om att bilen ska få stå kvar hos säljaren i ungefär 7 månader på grund av att bilen saknade hjul samt andra delar. Efter 6 månader när A skulle hämta bilen var det helt andra människor som bodde på platsen på grund av att säljaren avlidit 3 månader innan. Det visade sig att bilen ärvdes av säljarens barnbarn som genom arvsavstående av hans far fick bilen. Den nuvarande ägaren (barnbarnet) hävdar att han var i god tro. Både A (köparen) och säljaren har köpt hjul och tillbehör till bilen samt att nuvarande ägaren till och med svenskregistrerat bilen. Har A rätt att få tillbaks bilen?( jag vet att godtroende förvärv inte gäller vid arv)
SVAR

Hej,

Tack för du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om jag förstår dig rätt så undrar du ifall A har rätt till en bil som han köpt av en säljare men som förvarats hos säljaren, där säljaren sedan avlidit och ett barnbarn till säljaren har ärvt bilen och hävdar god tro, samt att säljaren under förvaringen köpt hjul och tillbehör till bilen samt att nuvarande ägaren registrerat bilen.

Äganderätt

Du har skrivit att A köpt bilen, betalat för den och kommit överens med säljaren att bilen ska stå kvar i ca 7 månader. Detta innebär att avtalet har fullgjorts och äganderätten har därför övergått till A.

Det verkar som att den nya innehavaren försöker åberopa Lag om godtrosförvärv av lösöre (GFL), Se lagen här.

Precis som du påpekat kan man inte göra ett förvärv i god tro genom universalsuccession som arv. Arvet sätter arvtagaren i samma skor som arvlåtaren (säljaren). Utifrån informationen som angetts och min bedömning blir att arvtagaren har samma äganderätt till bilen som säljaren skulle ha haft, d.v.s. ingen.

Att säljaren har köpt hjul till bilen och registrerat bilen, har inte med saken att göra. A har äganderätt till bilen, och om hen sedan vill ha kvar hjulen, betala för eventuella förbättringar eller ta betalt för eventuella försämringar är det upp till A och arvtagaren att lösa det på bästa sätt. Det viktigaste är att hitta gamla kvitton, avtal, mejlkonversationer etc. för att styrka äganderätten.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Richard Fiskesund
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (984)
2021-11-30 Bröstarvinges arvsrätt
2021-11-29 Var vänder man sig om man behöver någon som förvaltar ett dödsbo?
2021-11-25 Vem ansvarar för dödsboet
2021-11-22 Kan man ärva skulder? Vem skall ansöka om konkurs för ett dödsbo som är på obestånd?

Alla besvarade frågor (97662)