Har styrelsen i en bostadsrättsförening rätt att få veta vilka husdjur jag har?

2019-03-25 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej!Har en styrelse rätt att kräva att få veta vilka husdjur man har i sin bostadsrätt (förutsatt att de inte kan räknas som skadedjur och/eller bryter mot föreningens stadgar)? Vi har en del exotiska men fullt lagliga husdjur som inte orsakar olägenhet för andra eller ens kräver tillstånd att ha som sällskapsdjur enligt kommunen vi bor i (Malmö). Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du är skyldig att respektera föreningens ordningsregler

Det finns inte någon generell regel som ger styrelsen i bostadsrättsföreningen rätt att kräva att få veta vilka husdjur du har i din bostadsrätt. Däremot kan det utöver stadgarna finnas ordnings- eller trivselregler som styrelsen beslutat om, som ni bostadsrättsinnehavare måste respektera (Bostadsrättslagen 7 kap. 9 §). Jag rekommenderar dig därför att ta reda på om det står något i föreningens ordningsregler om husdjur, eller vilka djur som är tillåtna i bostadsrätten.

Vid uppfödning och försäljning av exotiska djur kan du behöva ett tillstånd

Du skriver i din fråga att du endast har dessa exotiska djur som sällskapsdjur. Trots det kan det vara bra att veta att det kan finnas regler i föreningen om hur du får använda din lägenhet. Exempelvis kan det vara förbjudet att bedriva verksamhet. För en verksamhet där du föder upp och säljer dessa djur kan du även behöva ett tillstånd från Länsstyrelsen.

Om du följer föreningens stadgar och ordningsregler, husdjuren är lagliga och inte är tillståndspliktiga samt ej orsakar några olägenheter för dina grannar bör inte styrelsen ha någon anledning att kräva att få veta vilka husdjur du har.

Jag hoppas att jag har kunnat svara på din fråga. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss på Lawline. Om du tror att du behöver mer ingående juridisk hjälp kan jag rekommendera dig att kontakta Lawlines juristbyrå.

Med vänlig hälsning,

Hanna Lindqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (897)
2019-07-18 Var går gränsen mellan en inneboende och en uthyrning av en hel lägenhet?
2019-07-12 Störande arbeten i bostadsrättsförening?
2019-07-10 Vem är skyldig att betala överlåtelseavgift vid försäljning av bostadsrättsförening?
2019-06-30 Bostadsrättshavarens respektive bostadrättsföreningens ansvar

Alla besvarade frågor (71168)