Har sambon rätt att stå på hyreskontraktet?

2017-06-28 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej!Jag och min sambo bor på en lgh som vi båda flyttat in gemensamt och vi båda är adresserad till . Min sambo står på kontrakten men nu har vi velat ett tag att jag även står med i hyreskontrakten. Vår fastighetsägare Fastighetsförvaltarna var i full gång med detta men plötsligt så hade fastigheten sålts till en annan ägare. Nu vill denna ägare HSB inte ändra på någon kontrakt pågrund av deras policy och skydda sig från olagliga kontrakter. Kan dem neka mig att skrivas in även om vi har varit skrivna där lika länge och att processen redan var igång med den andra fastighetsägare?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Utgångspunkten inom svensk avtalsrätt är att man inte kan tvinga någon att ingå ett avtal. Det innebär att ni inte kan tvinga hyresvärden att låta dig stå på kontraktet om det inte finns specialregler i lag om detta. Några sådana lagregler som passar in på er situation finns inte, eftersom ni båda ska bo kvar i lägenheten. Det spelar ingen roll att ni var på gång med att förhandla fram detta med den förra hyresvärden eller att ni har bott där lika lång tid.

Ni kan alltså inte tvinga hyresvärden att du ska stå på kontraktet, om inte hyresvärden går med på detta frivilligt.

Om ni inte har skrivit samboavtal spelar det inte så stor roll vem av er som står på kontraktet till lägenheten vid en eventuell framtida separation. Det är istället den som bäst behöver bostaden som ska få ta över den vid en bodelning, även om bara den andre står på kontraktet (16 § sambolagen och 12 kap. 33 § 2 st. jordabalken). På så sätt har ni båda samma skydd vid en separation även om bara en av er står på kontraktet till lägenheten.

Mvh
Johan Landström

Johan Landström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1589)
2021-07-30 Går det att säga upp bostadsrätt?
2021-07-29 Fråga om besittningsskydd vid uthyrning av privatbostad
2021-07-28 Behöver ens partner stå på hyreskontraktet för att få bo med en?
2021-07-28 Tidsbestämt hyresavtal gällande privatbostad - uppsägningstid

Alla besvarade frågor (94634)