Har pappan rätt att bryta en skriftlig överenskommelse om boende?

2017-08-24 i Barnrätt
FRÅGA
Ligger i skilsmässa. Arbetar natt varannan vecka. Vi har gemensam vårdnad om en 14 årig dotter med autism och lindrig utvecklingsstörning. Pga dotterns funktionsnedsättning och svårigheter att byta miljö har vi gjort en skriftlig överenskommelse om att pappan ska komma och sova hos henne när jag jobbar natt dvs varannan vecka och även hjälpa henne komma iväg till särskolan på morgonen innan han åker till sitt jobb. Pappan har köpt en lägenhet i närheten och tanken var att vår dotter i sin takt skulle vänja sig med den miljön och på sikt ev kunna sova där någon natt varannan helg. Nu har pappan träffat en ny kvinna och vill bryta vår överenskommelse angående vår dotter. Han har flyttat in hos den nya kvinnan och tänker sälja sin lägenhet. Han vill inte längre sova hos sin dotter utan tycker nu helt plötsligt att hon är "vuxen nog" att klara sig själv och han tycker att jag får byta mitt nattjobb till dagjobb om inte jag vill att hon sover ensam. Han erbjuder dottern att sova på soffan någon natt hos den nya kvinnan, de kan inte erbjuda henne ett eget rum. Dottern har aldrig träffat den nya kvinnan så det är helt osannolikt att vår dotter skulle vilja sova där. Pappan har inte diskuterat detta med mig utan jag fick ett sms där han talade om sina nya planer. Har han rätt att bryta vår överenskommelse angående vår dotter? Vad kan jag göra? Han svarar inte längre på mina sms.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Har man skrivit en överenskommelse som är godkänd av socialnämnden så är det vad som är överenskommet som gäller. En förälder kan inte på eget bevåg ändra i överenskommelsen utan för detta krävs att man antingen skriver en ny överenskommelse eller för talan i domstol. Om jag förstår dig rätt så är det en sådan överenskommelse ni gjort, om ni inte har skrivit en överenskommelse som är godkänd av socialnämnden kan man få hjälp med att göra det hos familjerätten i den kommun.

Jag skulle råda dig att ta kontakt med ett juridiskt ombud som kan hjälpa dig med att se till så att pappan följer vad ni har kommit överens om, det är nämligen så att domstolen kan döma ut vite om inte pappan följer avtalet. Vill du komma i kontakt med en jurist hos oss på Lawline kan du klicka här!

Hoppas att det var svar på din fråga och att ni når en samförståndslösning!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1749)
2021-07-31 Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende
2021-07-31 Nekat umgänge på grund av befarat missbruk
2021-07-31 Har man en skyldighet att tvinga barnet och träffa umgängesföräldern?
2021-07-31 Undanhålla barnets pass vid gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (94585)