Har mor-/farföräldrar rätt att träffa sina barnbarn?

2019-06-30 i Barnrätt
FRÅGA
Min dotter var sambo och de hade två barn i oktober -18 tog min dotter sitt liv. I januari -19 flyttar pappan till barnbarnen tillsammans med en annan flicka. Flickan vill inte att vi träffas vilket betyder att vi inte kan träffa barnbarnen när det är bemärkelsedagar och högtidsdagar och jag är rädd att pappan övertalas att barnen inte alls skall träffa oss. Vad kan man göra?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utgångspunkten är att mor- och farföräldrar inte har någon lagreglerad rätt att ha ett umgänge med sina barnbarn men vårdnadshavaren har ett ansvar för att barnet så bra som möjligt ska få träffa andra personer som står barnet särskilt nära, 6:15 st. 3 FB. I förarbetena till bestämmelsen anges mor- och farföräldrar som sådana personer som kan anses stå barnet särskilt nära.

Om ni vill väcka talan om att få träffa era barnbarn är det Socialnämnden som fattar ett beslut om en sådan talan ska väckas, 6:15 a st. 2 FB. Socialnämnden ska beakta barnets behov av ett sådant umgänge, 6:15 a st. 2 FB. Socialnämnden ska göra en objekt bedömning mellan å ena sidan att barnet utsätts för domstolsprocesser umgängesutredningar m.m. som skulle kunna påverka barnet negativt och å andra sidan de fördelar för barnet som ett sådant umgänge skulle kunna medföra.

Mitt tips till er är därför att ta kontakt med Socialnämnden för att närmare utreda ert ärende.

Hälsningar

Daniela Karlsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå185 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 22:59
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1278)
2019-09-08 Kan jag och min dotter ha gemensam vårdnad?
2019-09-07 Vad gör jag om min dotter inte vill åka till sin pappa?
2019-09-06 Upphävande av faderskap till barn
2019-08-31 Omhändertagande av barn pga rädsla för Kronofogden

Alla besvarade frågor (72850)