Har min sambos barn rätt till halva min fastighet?
Jag och min mamma köpte gemensamt en fastighet som jag , min sambo och min mamma flyttade in i.
Några år senare fick jag i gåva min mammas halva fastighet. Jag har nu ensam lagfart på fastigheten och står ensam för alla lån. Nu har min sambo avlidit och han har ett barn från ett tidigare äktenskap som nu ska ärva honom. Vi har också ett gemensamt barn.
När bouppteckningen nu ska göras har fråga uppkommit om min fastighet ska tas upp som tillgång i min sambos bouppteckning (samboegendom). Jag har pratat med Skatteverket som menar att fastigheten inte behöver tas upp i min sambos bouppteckning, såvida inte jag begär bodelning. Skälet till detta säger man är att det är bara jag som kan begära bodelning inte min sambos son och att det inte finns anledning till detta eftersom jag ensam redan har lagfart på fastigheten.
Min sambos barn hävdar dock att han har rätt till halva fastigheten. Hur löser jag detta? Hur gör jag med bouppteckningen? Vad händer om jag inte begär bodelning?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Rätten att begära bodelning
Precis som du skriver så är det upp till dig som efterlevande sambo att avgöra huruvida du vill begära bodelning eller inte.(8 § SamboL) Om du äger större delen av samboegendomen är det alltså mer fördelaktigt för dig att inte begära bodelning eftersom vardera sida då behåller sin samboegendom och övriga tillgångar. Din sambos barn har alltså inte rätt att begära bodelning. Förutsatt att du inte begär bodelning har de inte rätt till halva fastigheten.
Vad händer om du begär bodelning?
Om du vill begära bodelning ses troligen hela fastigheten som samboegendom förutsatt att du förvärvat den för gemensam användning och din mamma inte föreskrev i gåvobrev eller liknande att gåvan inte skulle utgöra samboegendom.(3-4 §§ SamboL) Eftersom samboegendomen ska delas lika mellan dig och din sambos sida har alltså din sambos sida rätt till hälften av fastigheten.(14 § SamboL) Hälften av samboegendomen tillsammans med din sambos eventuella övriga tillgångar utgör hans kvarlåtenskap och ska delas lika mellan hans bröstarvingar förutsatt att han inte upprättat ett testamente som föreskriver något annat.(2 kap. 1 § ÄB) Förutsatt att han inte upprättat ett testamente tilldelas hans kvarlåtenskap alltså hans barn sedan tidigare och ert gemensamma barn till lika stor del.
Vad händer om du inte begär bodelning?
Som sagt är det dock upp till dig att avgöra om du vill begära bodelning eller inte. Om du inte begär bodelning behåller vardera sida sin samboegendom varför du får behålla hela fastigheten. Din sambos arv utgörs då av hans eventuella samboegendom samt hans ytterligare eventuella tillgångar.
Angående bouppteckningen
Om du vill begära bodelning måste du göra det senast vid bouppteckningen. (8 § SamboL) På Skatteverkets hemsida, se HÄR, finns blankett för bouppteckning där du kan kryssa för en ruta om du begär bodelning. Det är endast om du begär bodelning som dina tillgångar behöver antecknas i bouppteckningen.
Sammanfattning
Det är du som efterlevande sambo som ensam har rätt att bestämma huruvida bodelning ska ske eller inte och således huruvida en likadelning av er samboegendom ska ske. Om du äger större delen av samboegendomen är det alltså mer fördelaktigt för dig att inte begära bodelning medan det är mer fördelaktigt för dig att begära bodelning om din sambo ägde större delen av samboegendomen. Din sambos barn har alltså inte rätt till halva fastigheten så länge du inte begär bodelning. Om du vill begära bodelning måste du göra det senast vid bouppteckningen och det finns då en ruta du kan kryssa för i bouppteckningen "sambo begär bodelning". Om du inte begär bodelning behåller vardera sida sin samboegendom och eftersom sambor inte ärver varandra tillfaller din sambos kvarlåtenskap, dvs. både hans samboegendom och övriga tillgångar, hans barn till lika stor del förutsatt att han inte upprättat ett testamente.
Hoppas detta besvarade dina frågor och gav klarhet i rättsläget! Om något är otydligt är du varmt välkommen att återkomma på min mail: felicia.lundgren@lawline.se. Om du är intresserad av vidare telefonrådgivning får du gärna höra av dig på min mail så bokar vi in en tid.
Med Vänlig Hälsning