Har man rätt att få veta var ens anhörig sitter häktad?

2021-06-28 i Sekretess
FRÅGA
HejMin son sitter häktad sedan januari 2021 då med restriktioner. Rättegången var den 15 juni och dom ska falla den 29 juni. Restriktionerna blev släppta den 15 juni. Inte mycket har hänt sedan dess. Inga samtal har kommit? Fick veta av advokaten den 24 juni att han fått vetskap att min son blivit förflyttad från X till X. Har inte min son rätt att ringa sin mor att meddela att han blir förflyttad. Får veta av hans advokat att han blev flyttad den 22 juni.Tackar på förhand för er svar
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sekretess

Till att börja med omfattas personer som är häktade av sekretess, 18 kap 1 § 1 stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) (OSL). Det innebär alltså att kriminalvården och dess personal inte får tala om vart och om din son är häktad som huvudregel. Kriminalvården får inte heller meddela en planerad förflyttning av en häktad person som huvudregel eftersom det kan finnas risk för exempelvis rymningsförsök, 18 kap 11 § OSL. Det finns däremot möjlighet för den häktade själv att ge tillåtelse till kriminalvården att utlämna information till en viss person.

Därutöver finns det även möjlighet för den häktade att via sin försvarare meddela den häktades anhöriga om var hen sitter häktad, eftersom den häktade har rätt att träffa sin försvarare under tiden personen sitter häktad oaktat restriktioner, 21 kap. 9 § rättegångsbalken (1942:740) (RB).

Vad kan du göra?

Eftersom restriktionerna nu verkar vara hävda, är det möjligt för dig att kontakta din son. För att se hur du ska gå tillväga kan du gå in på kriminalvårdens hemsida, klicka här så kommer du direkt till rätt flik.

Hoppas du fått svar på dina frågor och lycka till! Med vänliga hälsningar

Victoria Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sekretess (272)
2021-09-17 Kan man få skadestånd när socialtjänsten brutit mot tystnadsplikten?
2021-08-22 Begäran om allmän handling ifråga om personnummer till arbetssökande
2021-08-11 Vad händer när en skolkurator bryter mot sin anmälningsplikt?
2021-08-05 Finns det möjligheter att anmäla arbetsplats anonymt?

Alla besvarade frågor (95867)