Har man rätt att behålla handpenning efter uteblivet köp?
Hej, har "sålt" Motorseglare till en dansk som nu vill dra sig ur, han har besiktigat båten två gånger lagt en handpenning på 20 000kr priset var125 000kr.
Han vill pruta 10 000kr, går med på fem.
Nu beklagar han sig på att det blir för dyrt för honom med transport osv. Samt att båten
Är i dåligt skick, priset var satt med tanke på skick, snittpris är 150.000-200.00kr annars.
Det sista vi kom överens om var att båten skulle tas upp av mig och vinterförvaras på varv till en kostnad av 6500kr som han skulle betalas av köparen.
Han har låst affären i en månad nu, och det blir svårt att sälja nu i januari för mig.
Har han rätt att kräva tillbaka handpenningen?
Mvh.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss här på Lawline med din fråga.
Tillämpliga lagrum
Lagrum som är tillämpliga på din fråga hittar vi i Avtalslagen (AvtL).
Handpenningens funktion
Vitsen med att man använder handpenning över huvud taget är för att ge dig som säljare en säkerhet om köparen bryter mot avtalet och vill dra sig ur affären. Detta finner vi reglerat i AvtL och även i NJA 1974 s. 526 där de konstaterar att även om ni inte uttryckligen har avtalat om att handpenningen skall anses förverkad om köparen vill dra sig ur köpet så är den det:
"Har parterna ingått ett handpenningavtal men inte angett konsekvenserna av att köparen inte fullbordar köpet, får det i normalfallet anses vara underförstått att köparen ska utge ersättning enligt tillitsintresset - med handpenningen som tak - om ett bindande avtal inte kommer till stånd."
Något som dock skulle medföra att köparen har rätt att få tillbaka handpenningen är om motorseglaren nu skulle vara i ett helt annat skick än köparen väntat sig eller vad du som säljare har hävdat eller om några andra omständigheter som köparen inte kan rå på uppstår. Eftersom köparen har besiktigat båten två gånger anser jag att han inte kan hävda att den är i sämre skick än han väntat sig om det inte skulle vara så att båten väsentligen försämrats sedan avtalet slöts i din vård.
Summan på handpenningen ska uppfattas som skälig i förhållande till priset. Gör den inte det har säljaren rätt att få tillbaka en del av handpenningen. En vanlig nivå att lägga handpenningen på är runt 10 procent. Den erlagda handpenningen i ditt fall ligger på 16 procent och överstiger därmed den normala procentsatsen. Emellertid anförde du att normalpriset på båten ligger mellan 150 000 - 200 000 kr där en handpenning på 20 000 hade varit att räkna som fullt rimlig. Detta bör alltså vägas in i bedömningen.
Avslutning
Jag tolkar det, utifrån de omständigheter som du anfört, som att köparen inte har rätt att få tillbaka handpenningen med tanke på att den räknas som en säkerhet för sig som säljare och att han i och med sitt uteblivna köp har förverkat handpenningen. Han skulle dock kunna hävda att handpenningen är för stor och kräva tillbaka en del av den, men detta är något som du skulle kunna bestrida.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga och är det så att du har några följdfrågor så är det bara att kontakta mig på Lisa.Gustafsson@Lawline.se så återkommer jag. Om du är intresserad av att anlita en av våra jurister på byrån för vidare hjälp i ärendet kan du också kontakta mig så hjälper jag dig. Annars önskar jag dig lycka till!
Vänligen