Har man laglig rätt att hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand?

2019-09-29 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Har man laglig rätt att hyra ut sin lägenhet i andra hand till följd av att man inte får den såld pga att marknaden är dålig?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huruvida man har rätt att hyra ut en bostadsrättslägenhet i andra hand beror på om bostadsrättsföreningen godkänner det eller inte. Regler om andrahandsuthyrning finns i bostadsrättsföreningens stadgar samt i bostadsrättslagen.

I 7 kap. 10§ bostadsrättslagen (BRL) stadgas att bostadsrättsföreningens samtycke krävs vid en andrahandsuthyrning. Det finns undantag då samtycke inte krävs enligt 2 stycket. Dock så är inte något sådant undantag tillämpligt i den situation du beskriver.

Om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och bostadsrättsföreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke kan hyresnämnden lämna tillåtelse till uthyrningen i enlighet med 7 kap. 11§ BRL.

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning

Hanne Nielsen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
013Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-30 10:41
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (540)
2019-10-14 Uppsägning av hyresgäst på grund av trakasserier, hur gör jag?
2019-10-08 Inneboende eller andrahandsuthyrning?
2019-10-02 Under vilka förutsättningar får en bostadsrätt hyras ut?
2019-10-02 Vad gäller vid andrahandsuthyrning - ersättningsansvar?

Alla besvarade frågor (73826)