Har jag tillräckligt med pengar för familjeåterförening?

2018-10-18 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej!Jag har gift mig i somras men min man bor i Iran, och just nu undrar jag om lagen för de som ska hämta sin make till Sverige och bo tillsammans. Det som jag vet är att man måste ha inkomster som visar att man kan försörja sig själv och sin make. Jag har en tillräckligt stor bostad som vi kan bo tillsammans i. Dock så är jag student just nu och jobbar bara inom bemanning, men jag har sparat tillräckligt med pengar för ett år och kanske mer, skulle det kunna visa att jag kan försörja mig själv och min make? Jag vill veta om det är möjligt att ansöka för att hämta min man på denna grund?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Så som jag tolkar din fråga, handlar det om vilka möjligheter du har för att kunna hämta din man från Iran till Sverige men utgångspunkt i din ekonomi som utgörs av besparade pengar.
För att kunna besvara din fråga på bästa sätt kommer jag dela in mitt svar i 7 delar.

1. Vem har rätt till familjeåterförening?

Du som är svensk medborgare, har fått permanent uppehållstillstånd, har fått skyddsstatus som flykting eller har fått skyddsstatus som alternativt skyddsbehövande har rätt till familjeåterförening.

2. Vad räknas som familj?
Som familj räknas make, maka, registrerad partner eller sambo samt barn som är under 18 år. Om du inte är svensk medborgare och har uppehållstillstånd, kan din familj bara ha uppehållstillstånd i Sverige under så lång tid som ditt eget tillstånd gäller.

3. Försörjningskrav
Den som har rätt till familjeåterföring omfattas av ett försörjningskrav. Detta innebär att du ska kunna försörja dig själv och personen (din familj) som du vill hämta till Sverige. Du måste även ha en bostad av tillräcklig storlek och en standard som ni kan bo tillsamman i när din familj flyttar till Sverige.

4. Inkomst
Du behöver visa att du har regelbundna arbetsrelaterade inkomster. Exempel på en arbetsrelaterad inkomst är:
- Lön från arbete
- Arbetslöshetsersättning
- Sjukpenning
- Inkomstgrundad ålderspension

Men du uppfyller också kravet om du har en tillräckligt stor förmögenhet som du och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd kan leva på. Du måste varje månad, efter att dina räkningar är betalda, ha pengar som räcker till bland annat mat, kläder, hygien, telefon och andra mindre utgifter för tillfälliga behov.

För 2018 är normalbeloppet

4 814 kronor för en ensamstående vuxen 7 952 kronor för sammanlevande makar eller sambor 2 554 kronor för barn till och med 6 år 2 940 kronor för barn 7 år eller äldre.

5. Bostad
Du ska också ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för dig och din familj. För två vuxna utan barn är en bostad tillräckligt stor om den har kök eller kokvrå och minst ett rum. Om barn ska bo i bostaden måste det finnas fler rum. Två barn kan dela sovrum.

Det går bra att hyra bostaden i andra hand, men uthyrningen måste vara godkänd av hyresvärd, bostadsrättsförening eller hyresnämnd.

Ni ska kunna använda bostaden från det att dina familjemedlemmar kommer till Sverige.

6. Övrigt
Om det är så att du är svensk medborgare, finns även ett annat alternativ för dig. Du skulle kunna utnyttja EU rätten, och då kan ni åka tillsammans till ett annat EU land (exempelvis Danmark) och då behöver inte din man söka uppehållstillstånd. Om ni bor där ett tag (du ska kunna försörja dig själv i Danmark) och sedan kommer tillbaka till Sverige, så behöver inte din man söka uppehållstillstånd i Sverige (3a kap. 2§ utlänningslagen).

7. Din fråga
För att besvara just din fråga, så måste du ha 7 952 kronor över varje månad för att det ska kunna räknas som en tillräcklig förmögenhet som kan bli godkänd av Migrationsverket.


Lycka till!
Med vänliga hälsningar


Lena Famulak
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (895)
2019-08-22 Återreseförbud till Sverige omfattar även Schengenområdet
2019-08-20 Varför har min fru fått avslag om uppehållstillstånd på grund av ej regelmässig lön?
2019-08-19 Går det ansöka om uppehållstillstånd för avsikt att ingå äktenskap under löpande betänketid?
2019-08-16 Vilken inkomst och vilket boende krävs vid uppehållstillstånd på grund av anknytning?

Alla besvarade frågor (72153)