Har jag rätt till hälften av lägenheten om min sambos föräldrar står som ägare?

Hej Lawline,

Har en lägenhet med min tjej som vi bott i sedan dag ett, dock står lägenheten på hennes föräldrar. Vi har nu hyrt ut lägenheten i ett halvår jag har betalt hälften för allt i lägenheten, renovering etc.. Har jag fortfarande rätt till hälften enligt lag även fast vi inte bott där i ett halvår? Vi betalar fortsatt för lägenheten, och lägenheten köptes till oss. Har bott där och betalat för hälften av allt sedan dag ett

Lawline svarar

Hej, och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga!

Hur jag uppfattar din fråga

Jag förstår din situation som att det är din sambos föräldrar som har köpt lägenheten. Föräldrarna står som ägare till lägenheten, men låter er bo i den. Din fråga är nu om du har rätt att få hälften av lägenheten, om du och din sambo skulle gå skilda vägar.

Tillämplig lag

Vad respektive sambo får när man går skilda vägar regleras av sambolagen (SamboL).

Först kollar vi på om lägenheten är er gemensamma bostad

Mest intressant är den femte paragrafens första styckes tredje punkt. För att lägenheten ska anses vara er gemensamma bostad krävs att:

Du och din sambo eller någon av er har ett hyreskontrakt på lägenheten, står som ägare till den eller har en annan liknande rätt kopplad till bostaden, om den är avsedd som ert gemensamma hem och används för samma syfte.

Om jag förstått din fråga rätt så har ni inget hyresavtal mellan er och din sambos föräldrar. Det är inte heller ni som står som ägare till lägenheten. Det blir därför en fråga om det kan anses att ni har en liknande rätt kopplad till bostaden.

Du kanske kan hävda att ni hyr lägenheten av din sambos föräldrar. Om ni inte har något skriftligt avtal kan det blir svårt att bevisa. Kontoutdrag skulle kanske kunna hjälpa er. Jag är däremot tveksam till att det har ett högt bevisvärde (5 § första stycket tredje punkten SamboL).

Sedan är jag osäker på vad du menar med att ni "fortsatt betalar för lägenheten". Om det är så att ni betalar av på lägenheten och inte betalar en hyra för att få bo i den kan det bli svårt att säga att ni hyr den.

Sammanfattningsvis är jag tveksam till om lägenheten överhuvudtaget kan anses vara din och din sambos gemensamma bostad.

Även om man skulle komma fram till att den är er gemensamma bostad är det inte säkert att du har rätt till hälften av lägenheten om ni skulle gå isär ändå

Jag vill återigen förtydliga att lägenheten måste anses vara er gemensamma bostad för att denna paragraf ska bli aktuell.

Förutsatt att lägenheten anses vara er gemensamma bostad, krävs också att den är förvärvad av er tillsammans för gemensam användning.

Lagen är sträng och med förvärv menas enbart byte, gåva eller köp. Ni har inte köpt lägenheten, och ni har inte bytt er till den. I ert fall kanske det skulle kunna röra sig om en gåva. Jag vet däremot inte om din sambo eller ni två tillsammans fick exempelvis ett gåvobrev som styrker att föräldrarna gett er lägenheten i gåva. Det faktum att ni betalar för lägenheten motsäger detta. Har ni inte fått något bevis på att ni har fått lägenheten i gåva, så är min klara uppfattning att lägenheten inte är förvärvad av er tillsammans i lagens ögon (3 § SamboL).

Sammanfattningsvis är min uppfattning att du inte har rätt till hälften av lägenheten om du och din sambo skulle gå skilda vägar. Notera att det inte har någonting alls att göra med att ni haft lägenheten uthyrd under sex månader.

Mitt råd

Jag skulle råda dig att tillsammans med din sambo prata med hennes föräldrar om vad det är som gäller angående lägenheten, och hur det är tänkt att den ska fördelas i framtiden.

Den bästa lösningen enligt mig är om ni skulle kunna köpa loss lägenheten av din sambos föräldrar, ta över lånen, och själva stå som ägare till lägenheten. Med en sådan lösning hade ni uppfyllt kraven som jag nyss diskuterat, och du hade då haft rätt till hälften av lägenheten. Det förutsätter givetvis också att ni bor i den tillsammans. Det räknas inte som att ni bor i den tillsammans om ni har den uthyrd.

Det är alltid bäst att försöka lösa problemet fredligt först, om alla parter kan komma överens. Förhoppningsvis kan även ni komma fram till en bra lösning som passar er alla. En rättegång bör alltid vara en sista utväg, bl.a. för att de är tidskrävande, kostar mycket pengar och ofta slutar i bråk.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, och önskar dig all lycka!

Med vänliga hälsningar

Mattias TörnströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning