Har jag rätt att neka den andre vårdnadshavaren barnets pass?

2019-08-01 i Barnrätt
FRÅGA
HejJag och mitt barns pappa är separerade men har gemensam vårdnad om vår son. Jag har sonens pass hemma då han bor mest hos mig och är skriven hos mig enligt tingsrättsdom. Nu vill pappan ha passet för att åka utomlands med sonen (hans semestervecka) men han vägrar berätta vart dom ska åka eller hur länge dom ska vara borta. Har jag rätt att neka honom passet om han inte berättar för mig vart han ska åka med sonen eller måste jag bara "gilla läget" och ge honom det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Frågan är om du som mamma får neka pappan besittning av ert gemensamma barns pass på grund av pappans vägran att meddela plats och tid av utlandsresa.

Utgångspunkten vid gemensam vårdnad är att vårdnadshavarna fattar alla beslut rörande barnets personliga angelägenheter tillsammans (6 kap 13 § första stycket föräldrabalken). I praktiken innebär det att ena vårdnadshavaren (du) kan sätta stopp för den andres (pappans) beslut.

Utlandsresa med barn är en sådan angelägenhet som rör barnet. Den allmänna uppfattningen är att beslut gällande exempelvis kortare utlandsresor är att hänföra till den dagliga omsorgen och därför ska godtas av den andre föräldern. Eftersom du inte känner till längden på resan, får pappan inte ensam fatta beslut av ingripande betydelse. Det krävs nämligen att båda två är överens ifall det är fråga om en längre utlandsresa. I ditt fall har du alltså rätt att neka pass såtillvida fadern inte berättar mer information om semesterresan.

Du kan även vända dig till familjerådgivningen i er kommun för att försöka bättra på kommunikationen.

/Vänligen,

Viktoria Tomsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AA9 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-02 02:52
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1311)
2019-10-08 Vilket resonemang ligger bakom FB 9:7?
2019-10-03 Vem har rätt att bestämma över ett barns fritidsaktiviteter?
2019-10-03 Hur får jag ensam vårdnad när den andre föräldern varit med om en allvarlig olycka och inte kan ta hand om sig själv?
2019-10-03 Vad är mina chanser för enskild vårdnad?

Alla besvarade frågor (73691)