Har jag rätt att dela på lägenheten vi var sambos i?

FRÅGA
Hejsan, Jag och min sambo köpte en lägenhet tillsammans i Maj förra året som vi har totalrenoverat. Hon gick in med insatsen och står på lägenheten pga att jag hade en prick hos kronofogden. Jag har bott här sen dag 1 och betalat hälften av alla kostnader och renovering och nu vill hon separera. Har jag rätt till hälften av lägenheten enligt sambolagen?
SVAR

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga.

Samboegendom är bostad och bohag införskaffat för gemensamt bruk. Förutsatt att bostaden inte genom gåva, villkor i testamente, eller samboavtal är enskild egendom (4 § sambolag) gäller att lägenheten är samboegendom om ni införskaffat den för gemensamt bruk (3 § sambolag). Det innebär att om hon köpte lägenheten för att ni skulle bo där tillsammans så är den samboegendom. Vid en bodelning mellan sambor har varje sambo rätt till täckning för sina skulder ur samboegendomen (13 § sambolag), vad som sedan återstår av samboegendomen ska delas lika mellan samborna (14 § sambolag). Från det att förhållandet upphörde har du ett år på dig att påkalla bodelning (8 § sambolag andra stycket).

Tack för att du kontaktade Lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på Lawline, 08-533 300 04. Vi svarar på samtal måndag-fredag 10:00-16:00.

Ebba Ekstrand
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2731)
2020-09-26 Kan en sambo begära bodelning efter att tidsfristen löpt ut?
2020-09-25 Hur blir det med det jag investerar i min sambos hus om vi går isär?
2020-09-25 Har min sambo rätt till hälften av mitt hus och mina möbler?
2020-09-23 Hyresvärd och hyresgäst - sambor?

Alla besvarade frågor (84485)