Har jag rätt till arv om jag är omnämnd i testamente?

2020-12-14 i Testamente
FRÅGA
https://lagen.nu/1958:637#K3P1S2Hej!Jag har känt en äldre farbror sen 2013 och har hjälpt honom att handla och sett till att han hade det bra under åren. Från maj i år så fick jag även bli kontaktperson två timmar i veckan via kommunen för honom för han var så ensam och inga anhöriga. Jag fortsatte på samma sätt som tidigare men fick även hjälpa honom med läkarkontakter och sådant. Han hade även en god man som skötte ekonomin.I slutet på augusti blev han allvarligt sjuk i cancer.Han upprättade ett testamente där några olika personer nämns och även jag.Nu undrar jag om jag får ta emot arv när jag var hans kontaktperson och gammal vän.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag beklagar sorgen efter din vän.

Jag tolkar din fråga som att du undrar om du kan ta emot arv av en gammal vän som testamenterat delar av kvarlåtenskapen (den egendom som tillhört den avlidne) till dig. Regler om detta hittar du i ärvdabalken (ÄB).

Till vem kan man testamentera?

Vanligen fördelas kvarlåtenskapen fördelas mellan de olika arvsklasserna, det vill säga de efterlevande anhöriga som har rätt att ärva. Finns det dock ett testamente bortser man från denna arvsordning.

Vissa personer har alltid rätt till arv dessa är bröstarvingar, vilket är den avlidnes egna barn (7 kap 1§ ÄB) samt i vissa fall efterlevande make (3 kap 1§ 2 stycket ÄB). Bortsett från detta kan man testamentera till vem eller vad man vill. Du skriver att din vän inte hade några anhöriga varför jag inte kommer gå vidare in på detta.

Slutsats

Detta innebär att det inte finns några hinder för dig att ta emot arv som gammal vän och kontaktperson utan finns du omnämnd i testamentet kan du ärva.

Ida Zackariasson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2819)
2021-04-14 Får jag rätt till arv genom att inte godta ett testamente?
2021-04-12 Vad händer med arv om vi ''bara'' är sambos?
2021-04-11 Hur kan man stoppa en bedragare från att få arv?
2021-04-09 Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt?

Alla besvarade frågor (91196)