Har hyresvärden rätt att skrota mina grejer när jag glömt betala hyran för ett förråd?

2017-12-13 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Jag har haft ett magasin som jag hyrt. Jag har missat några betalningar och är därmed skyldig strax under 5000 kr. När jag nu skulle betala och hämta mina saker får jag reda på att de har skrotats! Vad gör jag?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att jag ska vidareutveckla svaret är du välkommen att publicera en kommentar eller mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

Vid hyra av ett förråd/lokal är 12 kap. jordabalken tillämplig (i folkmun kallad "hyreslagen"). Enligt 27 § i detta kapitel får hyresvärden återta en lokal som "övergivits" av hyresgästen. Ett förråd bör kunna betraktas som övergivet om hyresgästen, trots påminnelser, missat att betala en eller flera hyror.

När det väl konstaterats att förrådet blivit övergivet står, enligt samma paragraf, två alternativ till hyresvärdens förfogande. Antingen kan hen uppmana hyresgästen att hämta sina saker. Hyresgästen har då tre månader på sig att evakuera förrådet. Därefter övergår äganderätten till sakerna till hyresvärden. Det andra alternativet är att hyresvärden passivt avvaktar i sex månader. Om hyresgästen inte hämtat sina saker under denna tidsrymd tillfaller sakerna hyresvärden.

Avgörande för besvarandet av din fråga är mot denna kortfattade bakgrund när du slutade betala månadsavgifterna för förrådet. Om det ligger längre tillbaka än ett halvår i tiden har förrådsleverantören tekniskt sett lagen på sin sida. Givet att kortare tid än så förflutit har hyresvärden agerat för snabbt. Du kan då framställa krav på ersättning motsvarande de skrotade ägodelarnas värde.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2108)
2021-12-01 Rökning i lägenhet och på uteplats
2021-12-01 Vad kan man göra åt störande grannar i en hyresrätt?
2021-12-01 What damages a tennant is obligated to compensate
2021-11-30 Vilka rättigheter har man som hyresgäst vid en badrumsrenovering?

Alla besvarade frågor (97608)