Har en förvaltare rätt att bestämma att en huvudman ska flytta?

2017-05-10 i God man
FRÅGA
Hej har en förvaltare rätt att flytta sin huvudman, från sin servicebostad till en gruppbostad, utan sitt samtycke? Huvudmannen är 30 år gammal.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Ett kort svar på din fråga är att en förvaltaren inte har någon rätt att flytta sin huvudman om huvudmannen inte vill flytta.

När det gäller strikt personliga frågor för huvudmannen så som boende och vårdfrågor finns ingen lagregel om att samtycke kan ges av förvaltaren. Denna fråga har däremot prövats av domstol. Domstolen sa då att när det gäller till exempel boende så kan inte en förvaltare samtycka åt sin huvudman. En förvaltare kan alltså inte besluta om att huvudmannen ska flytta om huvudmannen inte vill det. Huvudmannen har alltså själv rätt att bestämma när det gäller boendefrågor.

Hoppas att detta gav svar på din fråga!


Mvh
Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom God man (528)
2021-07-15 Ansökan om god man
2021-07-05 Kan kommunen tvinga god man att stanna kvar i uppdraget hur länge som helst?
2021-07-04 Får en God man öppna och läsa en kopia av ett testamente, (orginalet i bankfacket), innan huvudmannens bortgång ?
2021-06-30 Kan en god man godkänna medlemskap?

Alla besvarade frågor (94159)