Har dödsbodelägare rätt till del av arv från sambors gemensamma bostad?

Fortsättning tidigare fråga.... min fars sambo står registrerad som ägare till lägenheten men de flyttade in gmensamt och samtidigt och har såvitt jag förstår betalt hälften var även om hon förnekar detta. Jag känner mig lurad på min arvsdel. Stämmer detta verkligen? Snälla svara så jag vet om det är någon idee att gå vidare vänligen kristina

Ps detta gäller egentligen min sambo

Lawline svarar

Hej och tack för att du valt att ställa en fråga till Lawline!

Kvarvarande sambo som avgör om bodelning

Samboförhållanden är annorlunda än giftermål, speciellt när det kommer till arvsrätt. När en sambo avlider är det endast den kvarlevande sambon som kan begära en bodelning, 18 § Sambolag (2003:376), SamboL, se https://lagen.nu/2003:376. Följande innebär det att arvingar till den avlidna sambon inte kan begära bodelning.

Den gemensamma bostaden och bohaget

I ett samboförhållande är det den gemensamma bostaden och bohaget som regleras av Sambolagen, 1 § SamboL. Här inkluderas den gemensamma bostaden och möbler, hushållsmaskiner och andra lösa saker som samborna har innehaft för gemensamt bruk, 5-6§§ SamboL. I en bodelning mellan sambor ingår den gemensamma bostaden och bohaget, 3 § SamboL.

Sambor kan själva till del styra en kommande bodelning genom att skriva ett samboavtal, 9 § SamboL.

Kan en dödsbodelägare begära bodelning?

En dödsbodelägare, vilket du är till din far eftersom du är hans barn kan inte begära bodelning om den avlidna var sambo, eftersom den rätten endast föreligger den efterlevande sambon, 18 § SamboL och 2 kap 1 § och 18 kap 1 §, Ärvdabalk (1958:637), ÄB, se https://lagen.nu/1958:637.

Den här regeln innebär att om den efterlevande sambon har mer tillgångar än den den avlidna så kommer det att vara i den efterlevande sambons intresse att inte bodela. Vidare är det viktigt att veta att allt som inte varit samboegendom kommer den efterlevande sambon självklart inte att få äganderätt över, eftersom de sakerna tillhörde den nu avlidna sambon. Här tas hänsyn till t.ex. dold samägande rätt, viket kortfattat föreligger om egendom har förvärvats för gemensamt bruk, vilket ger den kvarlevande sambon rätt till del i den egendomen innan boet skiftas.

Bostadsrätt eller hyresrätt

Är den aktuella bostaden en bostadsrätt eller hyresrätt ingår den inte alls i samboegendomen, vidare kan den efterlevande sambon som inte står som ägare på bostaden få överta den i särskilda fall, 22 § SamboL. Det här är inte aktuellt eftersom din far inte ägde bostaden.

Sammanfattningsvis

Det är alltså endast när den efterlevande sambon begär bodelning som den gemensamma bostaden kommer att ingå i en bodelningen och sedermera skiftas. Som det ser ut nu så har du ingen rätt som arvinge till din avlidna far att begära bodelning. Att vara sambo innebär sämre rättigheter och säkerheter lagligt sett vid ett uppbrott, oberoende om uppbrottet beror på separation eller dödsfall.

För vidare rådgivning kan du boka tid hos en av våra jurister för 1699kr/ h ink. moms, se http://www.lawline.se/boka. Där kan du få vidare rådgivning för dig egna situation.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia WigströmRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning