Har BRF Styrelse rätt att se kontrakt vid andrahandsuthyrning?

2019-09-01 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Kan en Brf. styrelse kräva att få se kontrakt vid andrahandsuthyrning? (Vem som hyr och vilken tid har styrelsen redan blivit informerad om.)
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om en medlem önskar hyra ut sin bostadsrätt i andra hand krävs det enligt bostadsrättslagen ett tillstånd från styrelsen. I ansökan ska det anges hur lång tid bostaden ska hyras ut, skälet till att medlemmen vill hyra ut lägenheten i andra hand och vem som kommer att bo i lägenheten under tiden. Det beror på att bostadsrättsföreningen ofta vill veta vem du planerar att hyra ut bostaden till och att personen i fråga är en ansvarsfull person som kommer att kunna betala för bostaden.

För att svara på din fråga finns inget som tyder på att bostadsföreningens styrelse kan kräva att få se kontraktet men det står nog inte utanför ovanligheten att det förekommer att styrelsen vill se kontraktet.

Min rekommendation är att i första hand fråga styrelsen varför de vill se kontraktet, har de ingen rimlig förklaring, måste du inte dela med dig av det. Däremot kan du låta bostadsrättsföreningen se kontraktet eftersom risken finns att de kan neka uthyrningen om de inte känner sig trygga med situationen om de inte godkänt uthyrningen redan.

Styrelsen kan inte upphäva sitt beslut om att låta dig hyra ut i andra hand om sakliga skäl inte föreligger, detta är i princip enbart om andrahandshyresgästen stör grannarna kontinuerligt, missköta lägenheten eller att hyran inte betalas i tid.

Hoppas du fått svar på din fråga! Om du har några fler funderingar, skicka gärna in en ny fråga.

Vänliga hälsningar,

Alexander Hedblom
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB31Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-02 14:10
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (533)
2019-09-15 Får jag stå med på ett hyreskontrakt om jag äger en bostadsrätt?
2019-09-14 Kan jag låta mina andrahandshyresgäster bo kvar fram tills hyresnämnden meddelar sitt beslut?
2019-09-11 Besittningsrätt vid andrahandsuthyrning
2019-09-09 Vilken uppsägningstid gäller för uthyrning av bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (72914)