Har båda föräldrarna rätt att gå på föräldramöten?

2017-05-31 i Barnrätt
FRÅGA
Hej.Vi har fått beslut i tingsrätt att min son bor hos mig på heltid och har umgänge med mamman varannan helg. Nu kommer vi dock till några dilemman, jag och mamman kan inte samarbeta alls. Och nu när grabben går i skolan så kommer det ju, föräldramöten, eller kanske en aktivitet efter skoltid med grill och avtackning. Jag anser att eftersom detta sker på en torsdag (då mamman inte har umgänge) bör hon inte dyka upp. Detta ställer till stora problem för min son då han vet att vi har svårt för varandra och han sätts i sitsen där han kommer att behöva välja vem han ska vara med. Kan hon verkligen göra såhär? dyka upp vart som helst? fast hon inte har umgänge? fast jag säger att det inte är okej att göra det? Vi har tyvärr gemensam vårdnad. men som sagt, jag har boendet hon har bara umgänge. Tacksam för snabbt svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Gemensam vårdnad innebär att ni gemensamt bestämmer över barnet (se 6 kap. 11 och 13 §§ Föräldrabalken). Båda vårdnadshavarna har rätt till insyn i bl.a. barnets hälsa och skolgång. Om ni inte själva kan komma överens råder jag er att vända er till familjerätten för att få hjälp att hantera den här situationen. Det är alltid barnets bästa som ska vara i fokus och beslut ska tas utifrån det.

Att den ena parten försvårar den andres möjlighet till insyn eller rätt att utöva vårdnaden kan ses som samarbetssvårigheter från den andre föräldern och rätten kan då besluta om att flytta över vårdnaden till den andre föräldern. Detta är inget som är aktuellt nu, det krävs allvarligare saker för att vårdnaden ska flyttas över. Men det kan ändå vara bra att känna till att kravet på samarbete är högt.

Hoppas att detta var svar på din fråga!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94271)