Hålla överenskommelse med ex

2015-08-17 i Avtal
FRÅGA
Hej!Jag var tillsammans med en tjej i sommar, hon var i Norge hela juli och vi pratade på telefon i stort sett varje dag. Det kostade inget för mig att ringa till henne men det kostade för henne att prata. Räkningen blev till slut nästan 4000 kr. Vi sa muntligt att jag skulle hjälpa henne och betala hälften. Vi gjorde slut senare på sommaren och nu kräver hon att jag ska betala hälften av en räkningen.Så min fråga är även om jag nu låter som ett arsel som inte vill hjälpa till längre är jag betalningsskyldig eller inte?Tack på förhand!
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline.

Ett muntligt avtal är lika giltigt som ett skriftligt, det framgår av att avtalslagen inte uppställer något krav på skriftlighet. Ni har ingått ett avtal eftersom att ni har avgett anbud och accept enligt avtalslagen 1-9 §§. Avtal ska hålla, pacta sunt servanda, och du bör därför betala. Problemet för henne kommer att bli bevisningen, så om du inte går med på hennes krav så kommer hennes sista utväg bli att kräva dig på pengarna via offentliga vägar. Då behöver hon bevisa att ni verkligen hade det avtalet. Om hon inte spelade in era samtal eller om hon inte har vittnen som talar för hennes sak så kommer hennes bevisläge att bli svårt.

Hoppas att det gav svar på din fundering. Skriv gärna en ny fråga i vårt frågeformulär om det är något som fortfarande är oklart.

Lawline
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1378)
2020-11-25 Gym, medlemsavtal och dopning
2020-11-22 Hur ska villkoren i försäkringsavtal för barnförsäkring tolkas?
2020-11-21 Vad händer om köpare och säljare har olika avtalsinnehåll?
2020-11-21 Avtalsbrott – vad kan jag göra?

Alla besvarade frågor (86487)