Gymnasium och allmänna handlingar

FRÅGA
hej,jag undrar om en gymnasielevs provresultat och slutbetyg är en offentlig handling
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Huvudregeln stadgas i tryckfrihetsförordningen som är en svensk grundlag som du kan hitta här. Den säger att du har rätt att ta del av allmänna handlingar vilket leder oss till knäckfrågan huruvida provresultaten och slutbetyget är en allmän handling eller inte.

TF 2 kap 3§ hittar du vad man menar med allmän handling. Vad som kan utgöra ett problem i just ditt fall är frågan huruvida gymnasiet där provresultatet upprättats är kommunal eller privat. Endast kommunala skolor är myndigheter och omfattas således av begreppet. Detta innebär således att ifall gymnasiet är kommunalt torde handlingen kunna anses förvarad på en myndighet och således kunna begäras ut med stöd i grundlagen och ifall det är en friskola kommer inte handlingen att omfattas av lagen och således inte kunna begäras ut. Dock måste jag tipsa dig om att de flesta gymnasieskolor (alltså även friskolor) skickar in slutbetygen till ett kommunalt arkiv vilket innebär att du kan begära ut betyg den vägen.

Jag hoppas att jag har besvarat din fråga och har du ytterligare frågor är du varmt välkommen att mejla oss på info@lawline.se eller kommentera nedan.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Offentlighetsprincipen (359)
2021-07-18 Går det att se strafförelägganden även efter gallringstiden?
2021-07-06 Målsägandens insynsrätt - Vad gäller?
2021-07-02 Är det brottsligt att hänga ut personer i sociala medier?
2021-06-30 Offentlighetsprincipen

Alla besvarade frågor (94277)