Göra en anmälan till myndighet

FRÅGA
om jag känner en som sitter hos kronofogden men ljuger om utgifter och betalar så ytterst lite som möjligt trotts löneutmätning och nu ansökan om skuldsanering, kan jag anmäla denne?
SVAR

Hej! Och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du kan absolut anmäla sådana förhållanden. Det står dig fritt att anmäla vad du vill och det är upp till Kronofogdemyndigheten att avgöra vad som är relevant. Jag vill emellertid upplysa dig om att du INTE ska uppge ditt namn om du vill vara anonym. Den som är part, i detta fall den som ansöker om skuldsanering, har rätt att ta del av allt material som har tillförts ärendet, det inkluderar ditt namn om det har antecknats. Rätten att ta del av allt material är däremot i viss mån begränsad, (10 § förvaltningslagen). begränsningarna är emellertid små och är högst troligen inte relevanta i ditt fall (10 kap. 3 § offentlighet- och sekretesslagen), dvs. den som du säger ljuger har rätt att få veta vem som har lämnat uppgifterna.

För att sammanfatta. Du kan anmäla det till Kronofogdemyndigheten och om du vil vara anonym ska du inte uppge ditt namn.

Joel Åkerlind
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
DT Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 16:00
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Offentlighetsprincipen (224)
2019-10-04 Omfattas friskolor av offentlighetsprincipen?
2019-10-03 Är dokumenten från häktningsförhandlingarna offentliga handlingar?
2019-09-30 Att finna en anmälan
2019-09-30 Kopia på nedlagd förundersökning

Alla besvarade frågor (73826)