Glömde skanna varor i självscanning av misstag

FRÅGA
Hej.Jag och min vän var inne i en mataffär för att handla Vi var riktigt stressade den dagen. Inne i butiken handlar vi ihop i varsin korg och vi använder scanning. Jag går mot snabbkassan för att scanna in mina varor. Jag har även min väninnas varor och allt hamnar i en och samma kassa. Hennes varor var redan scannade, trodde jag! Jag går ut och stämplar mitt kvitto i grinden och står kvar i butiken vid de bemannande kassorna Där väntar jag på att min vän som är kvar där inne ska handla färdigt. Hon dröjde då hon glömde köpa ägg och gick då för att köpa äggen och stod i kön i väntan på sin tur.Plötsligt kommer en anställd fram och ber mig ta fram kvittot för varor, så jag ger henne kvittot. Och då påkallar hon chefen. Hon påstår att jag inte har betalat och scannat alla varor. Jag hamnar i chocktillstånd och förstår ingenting! Det hela börjar klarna upp när min vän kliver direkt fram och förklarar. Det måste vara mina varor hon har fått med sig och de har jag inte betalat än. Jag trodde att hon redan hade fixat de varorna, men det hade hon ju inte! Han tittar på övervakningskameran och noterar att jag inte scannar alla varor. För Gud skull hade jag haft till avsikt att stjäla varorna (värde 593kr) så hade jag faktiskt aldrig stått kvar inne i butiken för att riskera och bli tagen! Sen så betalade vän för alla varor som inte var scanna, för vi ville ju ha varorna, och det invände inte chefen. Han polisanmälde det hela dock. Vad händer nu? kan jag verkligen bli oskyldigt dömd?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga.

Jag vill börja med att säga att du kommer troligtvis inte bli dömd för något brott över huvud taget. Jag kommer redovisa varför här nedanför. Jag kommer i mitt svar hänvisa till brottsbalken och kommer förkorta det till BrB. här finns en länk till BrB.

Som du kan se i 1 kap. 2 § BrB (se här), så står det att en gärning kan endast vara brottslig om den sker uppsåtligen, om det inte är föreskrivet något annat. Vad det betyder är att för att någon ska kunna dömas till ett brott får handlingen inte vara en olyckshändelse, om det inte står i den specifika lagen.

Brottet det eventuellt kan vara fråga om här är snatteri på grund av det ringa värdet och att det skedde i en butiksmiljö. Snatteri finns i 8 kap. 2 § BrB (se här) men den hänvisar i sin tur till stöldparagrafen i 8 kap. 1 § BrB. Det är för att stöld är huvudbrottet.

Som det går att utläsa i stöldparagrafen så ska syftet med att ta dem vara att tillägna sig det. Alltså att ta det för sig själv. Det var inte syftet med att du tog det. Du hade helt enkelt bara glömt att skanna varorna. Dina handlingar gör du alltså i tron att du har skannat dem. Du saknar alltså uppsåt till ett tillägnande. Detta gör att om polisen skulle fortsätta förundersökningen och om en åklagare väljer att väcka åtal så kommer domstolen komma fram till att du inte har uppsåt och då kommer de frikänna dig. Men min bedömning är att åklagaren inte ens kommer att väcka åtal eftersom att de vet att det inte är hållbart.

Sammanfattningsvis så har du råkat blanda ihop din och din väns varor. Att du går ut i tron att du bara har dina varor och att de är skannade gör att du inte har uppsåt till stöld. Detta gör att en domstol inte kan döma dig för snatteri.

Jag hoppas jag svarat på vad du undrade efter, om du har några funderingar så lämna en kommentar här på Lawlines sida så svarar jag på det så fort som möjligt.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (668)
2021-01-21 Medhjälp till stöld
2021-01-06 How do I prove that I did not steal anything?
2020-12-31 Flera fall av ringa stöld vid olika tidpunkter
2020-12-30 Vad blir det för böter för ringa stöld?

Alla besvarade frågor (88326)