Giltighet muntligt avtal

2017-06-08 i Avtal
FRÅGA
Jag har en dotter, som enbart med muntligt avtal, satt sig i stora, skulder. Slutade på 285 000 flera smålån med dyr ränta. Finns sms och utdrag om hot och hennes egna kontoutdrag att hon fört över pengar. Polis gör inget då det inte finns skriftligt avtal. Vad kan hon göra? Jo riktigt banklån har löst samtliga skulder. Men har hon några rättigheter?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Juridiskt sätt så är muntliga avtal lika giltiga som skriftliga, 1 §, Avtalslag, AvtL, se här: här. Den stora skillnaden är att muntliga avtal är mycket svårare att bevisa. Från din fråga så förstår jag inte helt vad det är som inte är skriftligt, om det är lånet eller hoten som inte är skriftliga?

Är det lånet som inte är skriftligt så är det långivaren som måste bevisa att lån (avtal) existerar enligt svensk avtalsprincip.

Är det däremot hoten som inte är skriftliga så ska det inte spela någon roll. Är det så att din dotter hoar blivit hotad är därför ingått avtal om lån så har hon blivit utsatt för brottet "olaga tvång", 4 kap 4 § Brottsbalk (1963:700), BrB, se här: här. Brottet "olaga tvång" innebär att gärningsmannen genom hot tvingat annan person att "göra, tåla eller underlåta något", vilket är brottsligt där straffet kan bli böter upp till 2 års fängelse, 6 år om brottet är riktigt grovt.

Sammanfattningsvis så har din dotter rättigheter. För det första så är ett muntligt avtal lika bindande som ett skriftligt, men, om lånegivaren påstår avtal så måste hen bevisa det. Är det vidare så att det är låneavtalet som är skriftligt och din dotter har blivit hotad, vilket är anledningen till att hon nu är skuldsatt, så rekommenderar jag er att vända er till en advokat för hjälp eftersom det i så fall finns en stor sannolikhet för att brottet "olaga tvång" har begåtts.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1511)
2021-07-27 Måste man betala hyra om man inte sammanbor längre och avtal saknas?
2021-07-25 Hur ingås ett giltigt avtal?
2021-07-20 Hur övergår äganderätten till en hund?
2021-07-20 Får en näringsidkare neka en kund på grund av dennes kön?

Alla besvarade frågor (94273)