Giftorättsgods eller enskild egendom?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Svaret på din fråga blir lite olika beroende på vilka förutsättnigar ni har, utan att veta mer om dem så blir det svårt att säga säkert men jag ska svara så gott jag kan.
All egendom i ett äktenskap är giftorättsgods om den inte är enskild. Vad som är enskild egendom framgår av ÄktB 7 kap. 2 §, motsatsvis innebär det då att allt annat är giftorättsgods.
Vid äktenskapsskillnad ska bodelning ske, vid bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå. Huvudregeln är att giftorättsgodset efter att avdrag har gjorts för skuldtäckning ska delas lika mellan makarna
Frågan i ditt fall blir då om sommarstugan kan anses vara giftorättsgods eller enskild egendom. Om ni har ett äktenskapsförord så kan det reglera saken ÄB 7 kap. 2 § 1p. Det kan även vara enskild egendom om det var ett villkor i testamentet ÄB 7 kap. 2 § 3 & 4 p.
Svaret blir alltså: Om det är giftorättsgods så ska det tas med i bodelningen men om det är enskild egendom så ska det inte vara med.
Hur länge man varit gifta kan påverka i vissa fall men inte i ert. Det finns en jämkningsregel i ÄktB 12 kap. 1 §, där det anges att det vid kortvariga äktenskap kan finnas skäl att låta en part få behålla mer av egendomen. Som kortvarigt brukar man ange äktenskap som inte varat längre än fem år, samboende innan äktenskapet räknas också in i den tiden. Det kan också vara skäl för jämkning om en av parterna har en betydligt större förmögenhet.
Att arvet till din fru inte var sommarstugan utan de pengar som hon köpte stugan för gör ingen skillnad. ÄB 7 kap. 2 § 6 p säger att ”det som trätt istället för egendom…” också ska vara enskild. Det innebär att om pengarna var enskild egendom kommer även stugan anses vara det, i annat fall är det giftorättsgods och ska delas mellan er.
Hoppas att du fått den information du behöver.
Med vänlig hälsning,