Gifta sig med asylsökande?

2015-10-31 i Migrationsrätt
FRÅGA
Kan jag gifta mig med min pojkvän fast han är asylsökande och har inte fått ett beslut från migrationsverket samt innebär det att han måste lämna landet
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Du kan gifta dig med en asylsökande i Sverige, så länge kraven i äktenskapsbalken är uppfyllda (se: här). Här krävs bland annat att parterna genomgår en hindersprövning hos Skatteverket. Beträffande personer inte är är folkbokförda i Sverige kan det komma att krävas ytterligare intyg på att personen är behörig att ingå äktenskap.

Att personen gift sig i Sverige innebär inte att personen måste åka tillbaka till sitt hemland för att söka pånytt därifrån. Den ursprungliga asylansökan kvarstår tills dess att den sökande fått ett slutligt beslut i frågan om asyl. Huvudregeln enligt utlänningslagen är att ansökningar om uppehållstillstånd baserat på anknytning är dock att denna ska göras från den sökandes hemland. Det finns dock undantag från detta krav - exempelvis om ett upprätthållande av huvudregeln bedöms oskäligt i det enskilda fallet.

Robin Henningson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! tack för svar Du kan gifta dig med en asylsökande i Sverige, sen parterna vilken status ska ha , väd gäller ersättning,och regestrering i arbetsformedlingen ( tills han/hon Studerar Svenska ,som arbetsökande...samma status som de som fick asyl ) ,och när hans/hennes brudgum själv är arbetsökande /arbetslös? Med vänliga hälsningar, Aras
2015-11-07 08:56
Kan man gift sig med sin pojkvän fast han är asylsökande och har inte fått ett beslut från migrationsverket samt innebär det att han måste lämna landet - även jag från Greland
2016-08-04 12:38
enligt nya regler kan man gifta sig med en asylsökande? som har inte fått beslut. har lite svår situation. behöver hjälp.
2016-09-10 23:43
Ni som läser det här; ni kan gifta er men det gör ingen skillnad i er nya partners status i Sverige. Dennes asylsökan kommer fortfarande att fortgå som om ni inte vore gifta, och om det blir avslag måste man åka hem innan man får ansöka om uppehållstillstånd baserat på ens partner. Dock finns det en krav vid en sån ansökan nu på både inkomst och bostad, så om er partner får avslag på asyl så är det kanske så att ni får flytta till ett annat land om ni vill bo tillsammans. Man kan säga vad man vill om det, men det är så det är nu. På Facebook finns en stödgrupp för de som sökt uppehållstillstånd för att bo med sambo eller make/maka som heter "I väntan på familjen". Om ni söker ett sådant tillstånd istället för asyl kan ni få mycket bra info där! Men, ta det med en nypa salt då de flesta av oss är lekmän och inte jurister som de på lawline är.
2017-04-29 15:03
Som jag förstår kan man söka asyl med familjeanknytning från Sverige om det är oskäligt att detta skulle ske från hemlandet och uppfattar att Robin Henningsons svar högst upp är korrekt.
2018-01-12 18:57
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1079)
2020-10-18 Vart ska en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning göras?
2020-10-16 Om du inte behöver visum för att resa till Sverige
2020-10-11 Vad behövs av min mamma för att ansöka om anknytning till mig och min bror?
2020-10-03 Preskription av svenskt medborgarskap

Alla besvarade frågor (85193)