Gemensam bostad vid samboförhållande

2017-06-28 i Bodelning
FRÅGA
Jag köpte ett hus och står på lånet lagfart mm själv. Min samboflyttade in med mig. Han har inte hjälpt till och betalat varken räkningar eller mat cigaretter. Vi har bott här 6 månader. Han hade företag som blev satt i konkurs för en månad sen. Och jag har även hjälpt till med pengar där. Nu har jag fått nog. Kan jag kasta ut honom?Han har skulder sen tidigare, aldrig fått veta hur mycket. Pengar skulle alltid komma in men kom aldrig, var aldrig hans fel enligt honom själv.det han gjort är att rivit upp golv, väggar och innertak på olika ställen i huset men inte påbörjat någon renovering av det. Så nu är huset värt mindre än innan.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt sambolagen kan man, då ett samboförhållande upphör, göra en bodelning. I en bodelning fördelas sambornas gemensamma samboegendom. Se 8 § sambolagen. Med gemensam samboegendom avses gemensam bostad samt gemensamt bohag inköpt för gemensamt bruk, 3 § sambolagen. Enligt 5 § sambolagen är en fastighet att avse som bostad.

Jag tolkar situationen som så att du köpt fastigheten innan dess att ni ingått ett samboförhållande. Detta innebär att när du införskaffade denna var din sambo inte med i bilden och den köptes inte in för gemensamt bruk. Fastigheten är således inte gemensam samboegendom och din sambo har inte rätt till denna. Om du väljer att avsluta ert samboförhållande har alltså du rätt till fastigheten och inte han.

Lovisa Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2918)
2021-12-01 Bodelning?
2021-11-30 Kan enskild egendom tillhöra två personer?
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?

Alla besvarade frågor (97574)