Gemensam bostad - sambolagen

FRÅGA
Hej!Jag flyttade in till min sambo i hans hus med vårat gemensamma barn för ca 6månader sedan.Jag och vår gemensamma dotter är skrivna och folkbokförda på adressen.Vi har även barn sedan innan som också är skrivna på adressen. Jag har ett och han har ett .Har min sambo rätt att slänga ut oss på dagen som han hotar med?Vad har jag för rättigheter måste jag och vår dotter flytta på dagen om han kräver det? Tacksam för svar....
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler av intresse för din fråga finns i sambolagen. Huset du beskriver utgör inte samboegendom, eftersom du beskriver det som hans utgår jag nämligen från att ni inte förvärvat det för gemensamt bruk, se 3 §. Därmed skulle inte huset ingå i en bodelning om ert famboförhållande upphör genom att ni flyttar isär, se 2 och 8 §§. Däremot finns det en regel i 22 § om övertagande av bostad som inte utgör samboegendom. För att regeln ska vara tillämplig krävs att det är er gemensamma bostad samt att din sambo innehar den med hyresrätt eller bostadsrätt. Eftersom ni har gemensamma barn gäller då att du kan ta över bostaden om du bäst behöver den och det även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt.

Hoppas att svaret hjälpte och tack än en gång för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?