Gemensam bostad i sambolagens mening

FRÅGA
HejJag har köpt en nyproducerad bostadsrätt som tagit 2år för att färdigställas och det är snart inflyttningsdags. Bara mitt namn står på reservationsavtalet, förhandsavtalet och upplåtelseavtalet. Snart ska jag alltså flytta ihop med min flickvän. Min fråga är, räknas den nyproducerade bostadsrätten som gemensamt bostad I sambolagen? Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att Du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad som anses vara sambos gemensamma bostad anges i 5 § sambolagen (2003:376), där bostadsrätt ingår om bostadsrätten är avsedd som sambornas gemensamma hem och innehas huvudsakligen för detta ändamål (paragrafens fjärde punkt för att vara exakt). Det avgörande är alltså om ni bor tillsammans i lägenheten och att den är avsedd för att vara er gemensamma bostad, vilket verkar vara fallet i er situation. Att bostadsrätten står på ditt namn och att det är du som är den faktiska ägaren spelar ingen roll, det är fortfarande er gemensamma bostad.

Huruvida bostadsrätten utgör samboegendom (vilket innebär att den ska tas med vid eventuell bodelning om samboförhållandet tar slut, se 8 §) i enlighet med 3 § är inte lika självklart. För att gemensam bostad ska klassificeras som samboegendom krävs att den förvärvats för gemensam användning. Det avgörande är alltså när du köpte bostadsrätten och om syftet vid den tidpunkten var att den skulle utgöra ert gemensamma hem. Om ni var tillsammans när du köpte bostadsrätten och tanken var att ni vid inflyttningen skulle flytta ihop utgör bostadsrätten samboegendom. Om du köpte den innan ni blev tillsammans är bostadsrätten inte samboegendom. I slutändan är avsikten vid förvärvet det som avgör.

Hoppas att Du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Wilhelm Stenvall
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2784)
2020-12-01 Utgör ett sparkonto samboegendom?
2020-11-30 Kan man bli ansvarig för sin sambos skuld?
2020-11-28 Vad anses som samboegendom?
2020-11-26 Har efterlevande sambo rätt till arv?

Alla besvarade frågor (86935)