FrågaFASTIGHETSRÄTTÖvrigt18/06/2018

Ge bort fastighet med lån

Hej!

Jag och min man ska bosätta oss utomlands, vi äger en sommarstuga som vi nu försöker att sälja. Om inte stugan säljs så undrar vi om vi kan ge bort den i gåva till tex min mamma eller pappa? Måste lånet föras över eller kan det ligga kvar på oss (fast vi bor utomlands)?

Tusen tack på förhand

Lawline svarar

Hejsan och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Rentlag tekniskt finns det ingeting som "stoppar" dig vad du väljer att göra med din egendom, du kan sälja, byta eller ge bort en fastighet till vem du vill.

Lån på fastighet vid gåva
Det är vanligt att man har ett lån på sin fastighet och den rådande situationen i ditt fall tillhör inte ovanligheterna. Om man vill ge bort din egendom till annan som är belånad innebär det dock inte att lånen går över på mottagaren av gåvan. Detta kan ni lösa på flera olika sätt:
1: Huset kommer alltid stå som säkerhet för lånet, om ni kan lösa det på följande sätt att dina föräldrar betalar dig för samtliga omkostnader behöver inte lånet flyttas över.
2: Som nämt ovan är det huset som står i säkerhet för lånet, det betyder även att ni kan lösa detta genom att kontakta banken och begära att dina föräldrar tar över lånet. Dock måste banken godkänna att lånet tas över av annan. Vid en överlåtelse av lån på fastighet tillkommer det en avgift om 825 kr för att söka lagfart på fastigheten för dina föräldrar. En "risk" med detta alternativ är vid en överlåtelse av lån av fastighet är att stämpelskatt kan bli aktuellt. Gåva av fastighet är som huvudregel befriad från denna skatt (4§ Stämpelskattslagen), dock kan i vissa fall en gåva likställas som ett köp. Jag rekommenderar dig att kontakta Lantmäteriet och redogör huruvida överlåtelsen likställs som gåva eller köp (kontaktuppgifter här) för att säkerställa att denna avgift inte läggs på dina föräldrar. Om stämpelskatten skulle bli aktuellt skulle den uppgå till 1.5% av fastighetesn värde, vilket inte blir en rolig summa att betala för dina föräldrar.

Sammanfattningsvis
Att ge bort ett hus med lån är i regel inga konstigheter, antingen kan du stå kvar på lånet och så får ni lösa det på egen hand med omkostnader eller så kan ni begära att lånet flyttas dock krävs bankens godkännande enligt exempel 2 ovan och jag hade i detta fall rekommendera dig att kontakta Lantmäteriet för att säkerställa att överlåtelsen likställs som en gåva och på så sätt undvika stämpelskatten.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Hugo WimbyRådgivare
Hittade du inte det du sökte?