Gåva till gemensamt barn

2017-03-08 i Förskott på arv
FRÅGA
HejGift och ett barn samt 2 särkullbarn. Kan vi "ge" vår husbil till gemensamma barnet nu ?Skulle det innebära att husbilen inte är med vid bouppteckning ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Var och en har rätt att göra vad den önskar med sin egendom. Ni kan således ge bort bilen till ert gemensamma barn. En följd kan dock bli att gåvan kommer att räknas som ett förskott på arv. Regler om detta finns i ärvdabalken (ÄB). Gåvor mellan arvlåtare och barn ska räknas som förskott på arv, om inte annat föreskrivs i samband med gåvan eller annars med hänsyn till omständigheterna kan antas ha varit meningen (6 kap 1 § ÄB). Vill ni inte att husbilen ska vara ett förskott på arvet rekommenderar jag således att ni upprättar ett gåvobrev i vilket ni skriver att gåvan inte ska vara ett förskott. Vill ni att gåvan ska vara ett förskott gör ni ingenting. Då kommer ert gemensamma barn få räkna bort husbilens värde från sin del av arvet.

Hoppas att svaret hjälpte och tack för ni att vände er till Lawline med er fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1267)
2021-09-20 Kränks min arvsrätt av att min far givit gåva
2021-09-19 min far har givit en gåva till min bror, kränks min arvsrätt?
2021-09-18 Vad händer med framtida arv när två av tre barn får en gåva?
2021-09-18 Försäljning till underpris - förskott på arv?

Alla besvarade frågor (95746)