Gåva av fastighet till gudson

2020-08-26 i Gåva
FRÅGA
Hej, Jag undra hur det fungerar att ge bort 75% av min fastighet till min Gudson i gåva, det finns ca 2milj i lån
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Vad som krävs för gåva av fastighet:

I Sverige finns det inte längre någon gåvoskatt, det betyder att det inte spelar någon roll vad fastigheten är värd. När en fastighet byter ägare så ska lagfart sökas. När man söker lagfart då är man skyldig att betala en expeditionsavgift som är 825 kronor. Detta gör man hos lantmäteriet, de har vissa krav för att det ska gå att söka lagfart. I ditt fall krävs att ni skriver och undertecknar ett gåvobrev. Utöver det så måste ni ansöka om lagfarten inom tre månader från det att ni skrivit och undertecknat gåvobrevet (20 kap. 2 § Jordabalken). Det finns vissa fler krav på gåvobrevet (4 kap 1 och 29 §§ Jordabalken).

Fastigheten ska vara angiven med fullständig fastighetsbeteckning. Det ska tydligt framgå att det är en gåva och hur stor gåvan är (i detta fall att din Gudson får 75% av fastigheten)

När lagfart är sökt finns det inte så mycket annat som behövs göras. Om det däremot finns lån på fastigheten som överstiger 85 % av taxeringsvärdet så anses det vara ett köp och inte en gåva, det betyder att mottagaren, i detta fallet din Gudson, kan behöva betala stämpelskatt. Stämpelskatten beräknas som 1,5 % av taxeringsvärdet i detta fall (9 § lag om stämpelskatt vid inskrivningsmyndigheter). Enligt dig har du ca 2 miljoner i lån, jag antar att det inte överstiger 85% av taxeringsvärdet, därför kan det anses vara en gåva till din Gudson.

När den sökta lagfarten godkänns så är den tillsammans med gåvobrevet tillräckligt för att fastigheten nu ska ägas av din Gudson.

Klicka på länken om du vill få lite tips på hur man skriver ett gåvobrev https://lawline.se/answers/2050

Med vänlig hälsning,

Maryam Naqqar
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåva (702)
2021-04-10 Utfästelse om gåva
2021-04-06 Kan min pappa ge bort sin bostadsrätt till sitt ena barn när han lever?
2021-04-01 Får man kräva tillbaka en gåva?
2021-03-31 Ge del av fastighet i gåva

Alla besvarade frågor (91198)