Går testamente före arvsordningen?

2017-05-21 i Testamente
FRÅGA
HejMin bror har dött och våra föräldrar är döda. Ingen av oss har några barn. Är jag arvsberättigad?Det finns ett testament som inte omnämner mig. Är det iså fall det som styr?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej!
Och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som att du undrar om du är arvsberättigad efter din bror. Eftersom era föräldrar är avlidna och ni inte har några barn så är du arvinge efter din bror, Ärvdabalken 2:2 2st. Eftersom han har skrivit ett testamente där du inte omnämns går det dock före din lagstadgade rätt. Det framgår inte om testamentet omfattar all egendom din bror lämnade efter sig. Om så är fallet ärver du inget efter din bror, men om han enbart har testamenterat bort en del av sin egendom har du enligt lag rätt till resterande egendom.

Hoppas du fått svar på din fråga!


Sofia Holgersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2930)
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente

Alla besvarade frågor (95740)