Går det att överlåta sitt aktiebolag såsom gåva?

2019-08-26 i Bolag
FRÅGA
Kan min bror överlåta sitt bolag AB till mig som gåva..??
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det korta svaret är att det finns inget direkt hinder mot att överlåta aktier genom en gåva. Centralt för överlåtelsen är att det sker utan motprestation, frivilligt och att aktierna överlämnas. Innan överlåtelsen sker är det dock viktigt att man läser i genom aktiebolagets bolagsordning. I bolagsordningen är det möjligt att införa villkor som förändrar förutsättningarna.

Om en överlåtelse sker såsom gåva tar mottagaren över givarens omkostnadsbelopp, dvs. den/de utgifter som givaren haft för att anskaffa aktierna. Detsamma gäller för eventuellt sparat utdelningsutrymme som övertas av mottagaren. Hur förfarandet ska deklareras går att finna på Skatteverkets hemsida.

Vid osäkerhet är mitt tips att skaffa sig en rådgivare som kan kontrollera förfarandet. Önskar du mer hjälp från Lawline hittar du mer information här.

Med vänlig hälsning,

Christoffer Edvardsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå E Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-27 13:59
Jag är Linda Sweeney från Polen. Jag kunde få ett lån från det här företaget, som tillhör Maria Sanchez, efter att ha läst viktig information om deras låneprogram på Internet, bestämde jag mig för att kontakta dem och jag fick 20 000 Nok i fonder utan att slösa tid. . Om du har vägrats ett lån från en bank eller annan organisation rekommenderar jag att du kontaktar Daniel via e-post: (mariaverasanchez108@gmail.com) om du behöver en lånetyp som t.ex. personligt lån, ett kommersiellt lån eller vårt telefonnummer: +33 7 56 84 99 72
2019-08-29 13:47
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (577)
2019-09-16 Min kompanjon har avregistrerat mig som VD och delägare i bolaget, vad kan jag göra?
2019-09-16 Kan jag avtala bort personligt betalningsansvar?
2019-09-07 Firmateckningsrätt suppleant
2019-09-02 Vad gäller vid en riktad nyemission när minoriteten blir utspädd?

Alla besvarade frågor (72978)