Går det att bestrida en betald faktura?

2017-10-25 i Fordringar
FRÅGA
Kan jag med framgång bestrida ett redan inbetalt betalningskrav, som jag senare finner vara felaktigt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inget hinder mot att bestrida ett redan inbetalt betalningskrav. Det första du bör göra är att kontakta företaget eller vilka det nu är som ligger bakom betalningskravet. Du ska skriftligt (via brev eller mejl) och på ett tydligt sätt bestrida betalningskravet. På så sätt har du bevis för ditt bestridande. En mall för hur du kan utforma ditt bestridande finns här.

En bestridd faktura kan gå vidare till inkasso och kronofogden. Det görs ingen kontroll av riktigheten i kraven och så länge du bestrider fakturan i varje led riskerar du ingen betalningsanmärkning. Om du inte får någon respons kan du välja att vända dig till Kronofogdemyndigheten med ditt krav på återbetalning. Alternativt lämna in en stämningsansökan i tingsrätten om det skulle gå så långt.

Hoppas att du fick din fråga besvarad och tveka inte att höra av dig igen eller ställa följdfrågor om det är något som är oklart!

Vänligen,

Alex Skepastianos
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95698)