Går det att avtala om hur umgänge med barn ska se ut för ett helt år?
Hej!
Om det är så att mina 3 barns pappa håller på att krångla med umgänget med sina barn ex att han inte vill lämna över barnen till mig. Eller tvärtom bara räknar med att jag ska ta dom när han inte känner för det.
(Jag har ensam vårdnad) men barnen vill träffa sin pappa så han har varannan helg och 2 av barnen måndagar och tisdagar också. Min äldsta flicka på 10 år vill helst inte vara mer hos sin pappa än varannan helg visst kan hon bestämma det?
Och sen....kan man göra en umgängesbestämmelse svart på vitt hur vi ska ha barnen hela året?
Tack för svar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
De regler som gäller för vårdnadshavare och föräldrar finns i föräldrabalken (FB). Vad som gäller för vårdnad, boende och umgänge regleras i 6 kap. föräldrabalken. Jag kommer i mitt svar att redogöra för vilka rättigheter/skyldigheter som finns och avsluta med råd om vad du kan göra.
Utgångspunkten är barnets bästa
När det gäller umgänge med barn har barnens pappa inte en ovillkorlig rätt att umgås med era döttrar, tvärtom utgår lagstiftaren från att det är barnen som har rätt att umgås med honom. Vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska det alltid utgås från barnets bästa. I det ska bland annat beaktas barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6 kap. 2 a § FB).
Även om det inte finns någon uttalad rätt för barnens pappa att träffa era döttrar så utgås det i regel från att det är till barnens bästa att ha ett umgänge med båda föräldrarna. Små barn kan i regel inte ta så stora beslut själva som vart de ska bo eller om/när de ska vara hos den ena eller den andra föräldern. Din dotter är i en ålder där hon inte kan ta ett sådant beslut helt själv, men det eventuellt kommer att vägas in till viss del vad hon själv vill. Som jag förstår det ger hon uttryck för att hon vill ha ett umgänge, däremot inte i den utsträckningen som pappan vill. Det viktigaste borde i förlängningen vara att det finns ett umgänge med en kontinuitet.
Som föräldrar har ni ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt som möjligt tillgodoses (6 kap. 15 § FB). Detta innebär i grund och botten att barnen dels har rätt att umgås med sin pappa, dels att såväl du som pappan gemensamt ska se till att de har ett umgänge med honom.
Vänd dig till familjerätten för ett samtal i första hand
Mitt råd är att du i första hand vänder dig till familjerättsenheten i din kommun. Familjerätten är, trots dess titel, inte en domstol. Familjerätten lyder under socialtjänsten och bistår bland annat med rådgivning om vårdnad, boende och umgänge samt det finns en möjlighet till samarbetssamtal. Om pappan går med på det kan ni träffas för ett sådant samtal.
Det finns även en möjlighet att med hjälp av familjerätten avtala om hur umgänget ska se ut framöver. I umgängesavtalet kan ni gemensamt besluta hur umgänget ska se ut hela året; vilka dagar och helger som ska gälla, högtider ni vill dela på m.m. Ett sådant avtal, om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden, är lika giltigt som en dom från en domstol.
Min erfarenhet är att det ibland är en trygghet för barn om föräldrarna, t.ex. med hjälp av familjerätten, skriver ett umgängesavtal. När barnen vet att mamma och pappa bestämt umgänget gemensamt behöver de inte själva ta beslut om de vill eller ej och när umgänget ska ske; de slipper eventuella lojalitetskonflikter. Beroende på hur relationen är mellan dig och pappan och om ni kan kommunicera, finns det ibland möjlighet att låta barnen (eller något av barnen, beroende på ålder) vara med under samarbetssamtalen efter att ni gjort några gemensamt. I ett sådant samtal finns det möjlighet att lyssna in även barnet. Upplägget är dock helt beroende på vilken socialsekreterare ni har och vad vederbörande och ni gemensamt finner lämpligt.
För att få kontakt med familjerätten kan du ringa till kommunens växel och be om att bli kopplad till rätt avdelning.
Avslutande råd
Jag är av uppfattningen att familjerätten inte ska underskattas. Det är i regel väldigt professionell personal som är vana att handskas med ärenden som ert. Familjerätten har tystnadsplikt, ska vara objektiv och ser till barnens bästa. Dess uppgift är att medla och se till att ni får en fungerande dialog, vilket ibland kan vara svårt att klara själv efter ett uppbrott.
Jag råder dig att ha i åtanke att allt handlar om barnens bästa och att det är barnen som har rätt till umgänge med pappan. Ofta är det till barnens bästa att ha ett regelbundet umgänge med båda föräldrarna. I takt med att ett barn blir äldre vägs det in allt mer vad barnen själva tycker.
Eftersom att du och pappan verkar ha svårt att enas om umgänget är min uppfattning att samarbetssamtal hos familjerätten är det första ni bör prova. Det är sannolikt en god idé om ni där kan enas om att skriva ett umgängesavtal som reglerar, som du beskriver det, "svart på vitt" hur ni ska ha barnen hela året.
Kan ni inte enas är min rekommendation att du vänder dig till en jurist som kan hjälpa dig att utforma ett förslag om umgängesavtal. Ett umgängesavtal (oavsett om det är skrivet av en jurist du anlitat eller om det är skrivet i familjerätten) börjar inte gälla förrän båda föräldrarna undertecknat det. Som nämnt enligt ovan har avtalet samma rättsverkan som en dom från tingsrätten om socialnämnden godkänt avtalet. Behöver du komma i kontakt med en jurist kan jag varmt rekommendera att du bokar tid med någon av våra duktiga och erfarna jurister hos Lawline som kan hjälpa dig vidare.
Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!
Vänligen,