Gäller det strikta skadeståndsansvaret trots att medgivande till att släppa hund lös har getts?

2017-06-28 i Strikt ansvar
FRÅGA
Hej! Vår hund har träffat vår grannes kanin vid flera tillfällen utan problem. När kaninen häromdagen satt i sin ägares famn på vår gård frågade vi om vi kunde släppa ut vår hund på gården när kaninen var där med sin matte. Ägaren sa ja. Vår hund hoppade då på kaninen i ägarens famn, kaninen slet sig och vår hund jagade kaninen en kort stund. Vi fick fast i vår hund och ägaren till kaninen fick fatt i sin kanin. Allt slutade bra, trodde vi. Nu visar det sig att kaninen inte mått bra och har fått en fraktur på bäckenbenet och detta har medfört veterinärkostnader på flera tusen kronor och fler fakturor är att vänta. Vi känner med kaninägaren, men undrar samtidigt om vi enbart och bara vi, är betalningsskyldiga då beslutet att släppa vår hund skedde i samförstånd med kaninägaren som svarade ja på frågan om huruvida vi kunde släppa vår hund eller inte?
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

I svensk rätt lyder hundägare under så kallat strikt skadeståndsansvar, vilket innebär att hundägaren blir ansvarig för skadan trots att hen inte har orsakat den. Det strikta skadeståndsansvaret innebär att hundägaren ska ersätta alla skador som har orsakats av hunden. Undantag till det strikta skadeståndsansvaret omfattar endast förare av polis- eller militärhund. Bestämmelserna om det strikta skadeståndsansvaret finns i lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, 19 §, se här

Sammanfattningsvis så spelar det alltså ingen roll om kaninägaren har gått med på att hunden och kaninen leker tillsammans, dessvärre så föreligger det inget strikt ansvar för kaninägare och det hundägaren som får stå för kostnaderna när skador uppkommer.

Hoppas att ni har fått svar på er fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?